wtorek, 4 lutego 2014

Rewelacyjne placki ziemniaczane z kaszą jaglaną


Raz na dwa tygodnie robię placki ziemniaczane. Zmodyfikowałam nieco przepis na korzyść mojego leniwego metabolizmu. Na cztery, pięć ziemniaków dodaję dwie szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (wystarczy ugotować pół szklanki ziarna, by uzyskać sporą ilość). Placki są naprawdę fantastyczne w smaku i w wyglądzie.
Na dobrej patelni usmażycie je na znikomej ilości oleju. Polecam do drugich dań z mięsem, z sosem pieczarkowym, z gulaszem, czy na słodko - w prostej wersji, jak na zdjęciu - z cukrem pudrem lub bez.

Składniki

porcja dla 3-4 osób







4-5 średnich ziemniaków
pół szklanki kaszy jaglanej
1 jajo
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
1 średnia cebula
1 łyżeczka trzcinowego cukru
sól, pieprz, zioła prowansalskie
1 łyżka soku z cytryny
kilka łyżek oleju do smażenia



Przygotowanie


1. Gotuję kaszę jaglaną (kaszę warto opłukać pod bieżącą wodą) w jednej i pół szklanki wody (stosunek 3:1 - trzy części wody na jedną część kaszy). Trwa to około 10-15 minut. Jeśli woda wyparuje zbyt wcześnie, wystarczy jej trochę dolać i mieszać co jakiś czas. Kiedy kasza jest miękka, odkrywam pokrywkę, mieszam i studzę.

2. Podsmażam na niewielkiej ilości oleju pokrojoną i posoloną nieco cebulkę. Można dodać startą cebulkę na surowo, ale moim zdaniem podsmażona, daję więcej smaku. Pod koniec dodaję szczyptę ziół prowansalskich. Chwilkę jeszcze rumienię i zestawiam z ognia.

3. Ścieram ziemniaki (można je rozdrobnić w malakserze - jeśli chce Wam się zmywać te wszystkie elementy z maszyny). Skrapiam je sokiem z cytryny, żeby za szybko nie ściemniały i nie wylewam z nich soku, bo mi go szkoda. Jeśli już to robicie to lepiej go wypić, niż ma przepaść w zlewie. Sok z ziemniaków bardzo dobrze leczy śluzówkę przełyku, żołądka oraz likwiduję nadkwasotę.

4. Mieszam wszystkie składniki - ugotowaną chłodną kaszę, starte ziemniaki, podsmażoną cebulkę, mąki, jajo, cukier, sól, pieprz i dodaję jeszcze raz maleńką szczyptę ziół prowansalskich.

5. Smażę tradycyjnie, jak placki ziemniaczane, zużywając minimalną ilość oleju do smażenia. Osączam na bibule i gotowe.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



20 komentarzy:

  1. Mój mąż zwolennik ziemniaczanych z cukrem byłby zachwycony. Ja mam inną fanaberię...jadam z gorzką herbatą tylko tak mi smakują. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to mamy ze sobą wiele wspólnego, bo ja od dawna nie słodzę ani herbaty ani kawy (tylko od wielkiego dzwonu) a ze słodkimi plackami i tak się cukru nie czuje w płynie, więc po co go słodzić. Dziękuję, ze mnie odwiedziłaś. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Weroniko spadlaś mi z nieba z tym pomysłem .Placki ziemniaczane uwielbiam ,tyle że teraz raczej omijam ze względu na chory żółądek i zwykły dodatek do nich mąki.A kasza jaglana jest u mnie prawie codziennie ,więc jeśi masz inne przepisiki z jej udziałem będę szczęśliwa jak się podzielisz nimi.
    Dzięki za przepisik ,inne też ciągle przeglądam aby być na bieżąco co tam tworzysz.Miłego wieczoru i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu zamiast mąki pszennej, możesz dodać więcej ziemniaczanej a naturalna mączka z ziemniaków to przecież lekarstwo na chory żołądek. Nowe przepisy na pewno się pojawią, bo sama jestem nimi bardzo zainteresowana i ciągle coś wymyślam. Co najważniejsze - uwielbiam to robić , zwłaszcza, jak czytam takie ciepłe komentarze. Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję Weroniko i czekam z niecierpliwością na dalsze Twoje kombinacje kulinarne.Buziaki:)

      Usuń
  3. Placki smakują przepysznie , dziś robiłam i jestem pod wrażeniem ich smakowitości . Dziękuję Ci Weroniko , że dzielisz się tymi rewelacyjnymi przepisami i że Cię odnalazłam . Życzę Ci zdrówka i wiele serdeczności :). Dana .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Sama byłam zachwycona i raczej następne placki to właśnie z kaszą jaglaną. Pozdrawiam cieplutko i dziękuję za każde miłe słowo. Zapraszam ponownie...

      Usuń
  4. I znów ta kasza, muszę koniecznie się za nią wziąć :) jestem bardzo ciekawa tych Twoich placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczne-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam przepis i zapraszam ponownie. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wspaniałe jedzonko dziś placki .Pozdrawiam dzięki za przepisy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam je!!! Kiedy robiłam pierwszy raz - myslałam, że mogę się strasznie rozczarować a efekty przeszły moje wyobrażenie. Kartofelki i kasza genialnie do siebie pasują. Dzięki za ciepły komentarz i zapraszam serdecznie na kolejne przepisy.

      Usuń
  7. Naprawdę wspaniałe placuszki, robię je teraz w każdym tygodniu.W ogóle bardzo dużo korzystam z pani przepisów,a właściwie korzystam tylko z pani przepisów.Mam już "60" na ramieniu i teraz uczę się różnych nowych dań.Rodzina jest zachwycona. Dzięki pani Weroniko za tę stronkę- kogo znam to ja polecam. Pozdrawiam serdecznie Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Basiu bardzo mi miło gościć Panią na moich stronach. Dziękuję pięknie za serdeczny komentarz i zapraszam na kolejne przepisy

      Usuń
  8. Pani Weroniko ! Czy dostała już Pani nagrodę jako najwsanialsza kuchareczka internetowa ? NIE ! Pani nie przysługuje byle jaka nagroda np. podziękowanie. Pani przysługuje OGROMNY MEDAL Złoty i do tego fura KASY za te wspaniałe przepisy : proste,zrozumiałe,łatwe,smaczne w wykonaniu,zachwyc.ajace,urzekające.Po prostu uczymy się od Pani w młodości i w starości.Budząc sie rano myślę aby jak najszybciej zajrzeć do internetu,bo pewnie Pani Weronika przysłała przepis i zaraz idzie w ruch kartka papieru i długopis. Tak trzymć Pani Weroniko . Może jeszcze otrzyma Pani ten MEDAL

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O wielkie dzięki.!!! Dla mnie medalem są już same w sobie cudowne komentarze od zadowolonych czytelniczek i czytelników. Wiem, jak to jest kiedy robimy coś i mimo rzetelnego trzymania się receptur skutki są poniżej oczekiwań. Dlatego najważniejszym założeniem mojego bloga i vloga są właśnie sprawdzone przepisy, bez ściemniania i wymyślnej listy składników.
      Pozdrawiam serdecznie Weronika

      Usuń
  9. Bardzo pyszne placuszki ja dopiero od nie dawna używam kaszę jaglaną , dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam!!! Bardzo dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam

      Usuń
  10. zrobilam te placki, wyszly pyszne, swietny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.