sobota, 25 stycznia 2014

Pyszna babka bez ucierania

W. Domogród

W krótkie dni, robię często śmietankowo-czekoladowe przysmaki. Wczoraj był deser z mleka a dziś pora na babkę, taką szybką bez ceregieli, ale za to puszystą i wilgotną. Zajadamy ją z dżemem z aronii. Lato, lato, lato... Ech, że ty... . Po prostu wyjątkowy dżem, kocha dobre towarzystwo.

Składniki:


5 jaj
2,5 szklanki mąki pszennej(użyłam tortową)
1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej
pół szklanki oleju słonecznikowego
pół szklanki śmietany 18% lub maślanki
3-4 łyżeczki kakao holenderskiego
skórka i sok z połowy cytryny
niepełna szklanka cukru 
2 łyżeczki sodki z brzuszkiem
szczypta soli

Przygotowanie


1. Mieszam mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i sodką (może być proszek do pieczenia)

2. Ubijam krótko całe jaja z cukrem. Kiedy jaja potroją objętość, co trwa dosłownie chwilę(nie trzeba ubijać do białości), dodaję olej i śmietanę, szczyptę soli i krótko miksuję.

3. Dodaję wymieszane mąki na raz i znowu krótko miksuję, tylko do jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być lejące i bez problemu wlewam połowę jego ilości do wyłożonej formy 36 cm na 10 (warto użyć głębszej do keksu - ja użyłam nieco płytszej do makowca i ciasto prawie-że uciekłoby mi z formy. W kuchni wszystkiego się nie przewidzi. I to jest właśnie fajne. Więcej! Nie może być powodem do stresowania, że coś znowu nie wyszło, bo wyszło, choć z małym garbem. Co tam, prawie go nie widać a ciasto smakowite.

W. Domogród

4. Do drugiej połowy dodaję kakao. Krótko miksuję na małych obrotach (można zrobić to łyżką, w obawie przed czekoladową zadymą) i wylewam na jasne ciasto.

5. Wstawiam na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę około 40-45 minut.

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika

6 komentarzy:

  1. Świetna babeczka, jak taka z którą mało roboty to ja kradnę przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Garbu nie widać, za to wyglądaj jak z makiem :) Piękna i apetyczna !!! Pozdrawiam Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyszła :) A jaka jest szybka w wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowita do kawki ,herbatki i na każdą okazję.Zaraz zapisuję przepisik i będę robić w wolnej chwili.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam
    Dzisiaj upiekłam babeczkę po raz pierwszy . Wyszła super.Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...