środa, 22 stycznia 2014

Jak zrobić domową musztardę

W. Domogród

Przygotowanie domowej musztardy zabiera dosłownie kilka minut czasu. Uniwersalny dodatek przydaje się w domu do wędlin, pasztetów, jako składnik kruszących marynat do mięsa, poprawiający trawienie i kondycje serca. Najlepiej stosować do wyrobu musztardy gorczycę łagodną białą - Sinapis alba, bo w odróżnieniu od Brassica nigra - gorczycy czarnej jest bezpieczniejsza dla człowieka i ma wiele zastosowań w lecznictwie. Musztardowi potentaci z Dijon, kolebki musztardy, ponoć długo moczyli ziarna w soku z winogron, zanim ostatecznie przygotowana musztarda trafiała na stoły. Więcej o historii musztardy tutaj

Składniki



200 gram białej gorczycy
około pół szklanki octu winnego lub jabłkowego
około pół szklanki wody
szczypta soli

po macerowaniu gorczycy użyłam jeszcze:

2 czubate łyżeczki trzcinowego cukru lub miodu
około 3/4 szklanki wody

Przygotowanie


Musztardę przygotowałam do marynowania w całości, ale dobrze jest zmielić ją na sucho i dodać do niej wrzątek i ocet.

1. Gorczycę myję pod bieżącą wodą, by pozbyć się kurzu. Na koniec przelewam ją wrzątkiem

2. Wkładam gorczycę do wyparzonego słoika

3. Zalewam octem i wodą i odstawiam na tydzień lub półtora tygodnia w chłodne i ciemne miejsce.

4. Gorczycę miksuję. Dodaję wody do odpowiedniej konsystencji. Przyprawiam solą i cukrem.
Dodałam trochę majonezu domowej roboty - jeszcze lepszy efekt. 
W ten sposób co dwa tygodnie lub co miesiąc, przygotowuję domowy dodatek do mięs i kiełbas, zawsze świeży. 

II metoda na mniej ostrą musztardę

 Gorczycę zmielić na sucho i dodać do niej wrzątek (można krótko pogotować) i dodać ocet winny lub jabłkowy. Odstawić na kilka dni, by ogień ostrości przygasić. Przyprawić solą, cukrem i gotowe (można dodawać inne przyprawy, ale musztarda ma tak specyficzny smak, że zagłuszanie go, jak dla mnie to przesada). Przełożyć do wyparzonych słoiczków i wstawić do lodówki.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. o świetny pomysł, nie robiłam nigdy musztardy w domu, świetne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam musztardy,nawet o tym bym nie pomyślała,super że jest rzepisik.
    A ja mam do Ciebie pewną prośbę,gdybyś miała jakieś sprawdzone przepisy na potrawy z udziałem ziaren orkiszu,ale takie lekko strawne ,bo mam chory żołądek,byłabym wdzięczna .Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zależy mi na bardzo łagodnej musztardzie czy dobrze rozumiem że im dłużej stoi gorczyca z octem i wodą tym ostrzejsza musztarda? Czy są jakieś inne sposoby na złagodzenie. Robiłam raz z innego przepisu i wyszła dramatycznie ostra. A nie chce już kupować w sklepie bo ta którą zrobiłam w końcu po paru tygodniach spleśniała, po lekturze etykiet musztard w sklepie doszłam do wniosku że tamte nie pleśnieją bo mają więcej konserwantów i emulgatorów niż normalnych składników. I jeszcze jedno pytanie dlaczego nie polecasz ciemnej gorczycy? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie będę ściemniać, za każdym razem wchodzi mi piekielnie ostra musztarda, ale wykorzystuje ją do marynaty mięsa/ natomiast do bezpośredniego spożycia za ostra moim zdaniem. Jak tylko uda mi się zrobic domową łagodną na pewno opublikuje/Pozdrawiam

      Usuń
    2. gorczyce mozna delikatnie uprazyc na patelni by byla lagodniejsza :)

      Usuń
    3. i stosunek wody do octu powinien byc 1 do 1 wtedy tez jest bardziej lagodna :)

      Usuń
  5. W pkt. 4 jest o miksowaniu gorczycy.Czy ją miksujemy w roztworze wody i octu ?
    Czy może należy odlać ten roztwór ?
    Julian.

    OdpowiedzUsuń

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...