piątek, 20 grudnia 2013

Kapusta z grochem tania i pyszna


To wyjątkowe danie. Przetrwało w rodzinnych tradycjach i króluje w menu na wigilijny wieczór. Myślę, że warto częściej upichcić kapustę z grochem, by na przykład po Świętach mieć możliwość podania jej jako pysznego specjału podsmażonego na dobrej jakościowo wędzonce.

Składniki


2-2,5 kilograma kiszonej kapusty

0,5 kilograma grochu

2 średnie cebule

2 liście laurowe

3-4 ziarna ziela ang

2 spore ząbki czosnku

4-5 łyżek oleju

1 łyżka sosu sojowego

2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich

pęczek tymianku lub 1-2 płaskie łyżeczki tymianku suszonego

1 płaska łyżeczka rozmarynu

1/3 płaskiej łyżeczki chilli lub trochę czarnego pieprzu

2-3 łyżeczki cukru lub miodu

sól według gustu




Przygotowanie

Przygotowanie na filmie LINK


Groch zalewam zimną wodą na 12 godzin. Przecedzam i dodatkowo porządnie opłukuję pod bieżącą wodą (pozbywam się związków odpowiedzialnych za złe samopoczucie ). Wstawiam groch i kiszoną kapustę na palnik. Gotuję do miękkości, średnio około 40 minut do godziny. Do kapusty dodaję liście laurowe, ziele angielskie, cukier, sól. Groch solę do smaku. Pod koniec gotowania podsmażam posiekaną cebulkę i dodaję do niej roztarte w dłoniach zioła prowansalskie, tymianek świeży lub suszony ( z czego część ziół trafia także do kapusty) oraz starty czosnek. Krótko podsmażam cebulkę z czosnkiem. Odciągam z kapusty wywar, w którym się gotowała - wykorzystam go do zupy, dzięki temu nie muszę gotować kartofli do zagęszczenia kapusty. Łącze kapustę z grochem, dodaję podsmażoną cebulkę, szczyptę chilli i sos sojowy. Mieszam, próbuję, doprawiam. Nadmiar (musi być wrzący) wkładam do wyparzonych słoików. Przechowuję w spiżarni około dwóch tygodni, ale myślę, że dobrze zawekowane przetrwają jeszcze dłużej. Druga metoda bez dodawania ziemniaków to dołożenie bułki tartej lub pokrojonych kawałków pieczywa bez skórek. 

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Moje ulubione danie wigilijne. Czekam na taką kapustę cały rok. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny komentarz... W prostych daniach jest mnóstwo smaku. Pozdrawiam. Radosnych Pysznych Świąt Życzę...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.