Składniki
około 150 gram dowolnej podwędzanej ryby
150 gram twarogu półtłustego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka chrzanu
pęczek szczypiorku
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Jeśli są to sardynki lub szprotki z puszki to sprawa jest prosta. Polecałabym wówczas te w oleju. Wędzoną rybkę trzeba obrać ze skóry, kręgosłupów, głowy i ości. Zobacz, jak robię sałatkę na filmie
2. Miażdżymy wszystkie składniki (można użyć blendera, ale i bez niego tłuczkiem od ziemniaków robi się to dosłownie chwilkę) oprócz szczypiorku. Ten dodajemy na koniec i mieszamy z całością.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Robię niemal identyczną, tylko zamiast majonezu dodaję jogurt naturalny.
OdpowiedzUsuńZ jogurtem też robię, ale nie jest tak smaczna, jak z majonezem, zwłaszcza domowej roboty. Trochę to kaloryczne, ale to dobry pożyteczny tłuszcz i kanapek juz nie trzeba smarować tym pseudomasłem z konserwantami. Dzięki za komentarz
UsuńO super bardzo lubię pasty na chleb. Jak nie mam czasu kobinować w kuchni to się świetnie sprawdzaja
OdpowiedzUsuń