Strony

niedziela, 15 grudnia 2013

Błyskawiczna pasta z twarogu i ryby

Witam Kochani. Pewnie nie raz się zastanawiacie, co zrobić z twarogiem, który nie zawsze zaspokaja nasze potrzeby smakowe. Do takiej pysznej pasty świetnie nadają się sardynki, szprotki, czy makrela. Ma bardzo dobry smak, dużo białka, wapnia i jest szybka do przygotowania.

W. Domogród




Składniki


około 150 gram dowolnej podwędzanej ryby

150 gram twarogu półtłustego

2 łyżki majonezu

1 łyżeczka chrzanu

pęczek szczypiorku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie


1. Jeśli są to sardynki lub szprotki z puszki  to sprawa jest prosta. Polecałabym wówczas te w oleju. Wędzoną rybkę trzeba obrać ze skóry, kręgosłupów, głowy i ości. Zobacz, jak robię sałatkę na filmie
2. Miażdżymy wszystkie składniki (można użyć blendera, ale i bez niego tłuczkiem od ziemniaków robi się to dosłownie chwilkę) oprócz szczypiorku. Ten dodajemy na koniec i mieszamy z całością.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. Robię niemal identyczną, tylko zamiast majonezu dodaję jogurt naturalny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jogurtem też robię, ale nie jest tak smaczna, jak z majonezem, zwłaszcza domowej roboty. Trochę to kaloryczne, ale to dobry pożyteczny tłuszcz i kanapek juz nie trzeba smarować tym pseudomasłem z konserwantami. Dzięki za komentarz

      Usuń
  2. O super bardzo lubię pasty na chleb. Jak nie mam czasu kobinować w kuchni to się świetnie sprawdzaja

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.