środa, 13 listopada 2013

Śledzie w pysznym sosie koperkowym


W. Domogród

W polskiej tradycji śledź to smaczna ryba uwielbiana na surowo. Paradoksalnie zyskuje na popularności sushi, ale niekoniecznie ze śledziem, którego przecież można łatwo przygotować na wiele sposobów.


Składniki





4-5  płatów śledziowych matias

pęczek koperku bez dolnych łodyg

1 małe jabłko

1 malutka cebulka

4 łyżki majonezu najlepiej domowej produkcji

sok z połówki cytryny

sól i pieprz

1 łyżeczka trzcinowego cukru (opcjonalnie)





Przygotowanie



1. Płaty śledziowe moczymy w zimnej  wodzie, średnio od 6 do 12 godzin.
(W krótszym czasie trzeba częściej odlewać wodę). Przynajmniej na godzinę przed robieniem sałatki, warto ryby porządnie osączyć, pokroić w paski lub kostkę i skropić sokiem z cytryny.

2. Cebulkę, jabłko i koperek siekamy dosyć drobno i łączymy z rybą.

3. Do majonezu dodajemy sól, pieprz i cukier. Mieszamy dokładnie i dodajemy do sałatki. Ponownie mieszamy i gotowe...


Sałatkę ze śledzi dobrze jest przed podaniem włożyć na jakiś czas do lodówki, by się nieco przegryzła. Można ją wzbogacić, na przykład pokrojonym kiszonym ogórkiem.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

5 komentarzy:

  1. ogromnie sie ciesze, ze wpadlam na Twoja strone- poczulam sie jak w domu przy kims bardzo zyczliwym, chetnie dzielacym sie swoja wiedza.Nareszcie trafilam na dobre ciasto na pierogi - moje po ugotowaniu byly takie rozlazle i falbanki , szczypanki ???ani sladu po ugotowaniu.Jasno tlumaczysz dlaczego;juz w moim zeszycie skarbow weszlo duzo Twoich przepisow. Wielkanoc juz tuz - babki, wedlina( niestety nie moge wedzic)- wybiore wiec pasztety , pieczenie;A co sadzisz o tych wedlinach w ponczosze? czy to dobre, mnostwp znalazlam przepisow ale sie boje, ze cos nie tak;znakomite tez sledzie- stol bedzie sie uginal od Twoich wspanialosci a i babke drozdzowa zrobie z bakaliami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musisz wędzić. Podam ci adres do moich dwóch bardzo dobrych przepisów na pieczeń z indyka z pieczarkami: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/03/soczysta-pieczen-z-indyka-z-pieczarkami.html
      i pieczeń z kurczaka:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/03/soczysta-pieczen-z-kurczaka-wedug.html
      To dwa bardzo proste przepisy, wędlinka ścisła, smaczna i super się kroi.
      Bardzo dziękuję za serdeczny komentarz i zapraszam w każdej wolnej chwili. Nie wiem co to za przepisy z wędlinami w pończosze. No dobra już się zorientowałam i odradzam, bo to może być niebezpieczne.
      Dojrzewające mięso musi być porządnie solone, mieć odpowiednią temperaturę. Musiałabyś zaczerpnąć wiedzy od speców z Włoch, Francji i Hiszpanii, gdzie mięso przygotowuje sie do konsumpcji przez co najmniej pół roku a nawet rok w odpowiednich warunkach. Poza tym jej surowcem są odpowiednie świnki eko o określonej granicy wagowej i tak dalej...Tak powstaje jedna z najdroższych szynek na świecie - serrano, czy sławna parmeńska. Musiałabyś już ją zacząć robić, żeby zdążyć do Wielkiej Nocy, ale w 2015 roku. Daruj sobie taki wysiłek. Pozdrawiam ciepło i zapraszam ponownie

      Usuń
    2. Dziekuje za szybka odpowiedz- jest mnostwo tych przepisow tu i tam i cos z wielka rezerwa podeszlam do tematu- wieprzowina surowa, krotkie solenie i potem wisi w ponczosze!! gdzies w ciepelku przewiewnym 7 dni; Zreszta moj kot by sie wczesniej ponczoszka zainteresowal; zrobie wedlug Twoich zdrowych przepisow- akurat te , ktore mi podsuwasz na Swieta juz wybralam wczoraj i zapisane.Filmy sa bardzo przydatne- zachwycona jestem metoda przygotowania pierogow- jakie skrocenie czasu ; Beda teraz pierogi czesto bo chetnych jest sporo;jestem ciekawa jak udam mi sie ciasto bo z tym zawsze mialam klopoty;Pozdrawiam serdecznie i dalej bede sie wczytywac w Twoje ciekawe i zdrowe wpisy.

      Usuń
    3. Bardzo słusznie, bo szkoda także kota, który może się zatruć. Pozdrawiam a jak jakiś problem będzie, napisz

      Usuń
  2. Pycha! Zabieram się do pracy! Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.