Strony

piątek, 4 października 2013

Marchewkowe kopytka nie tylko dla dzieci

Dzieci przepadają za słodyczami i jedzeniem mocno przyprawionym, jak przykładowe chipsy. Warto przemycać w domowych posiłkach, nie tylko marchewkę, ale wiele, innych warzyw, bogatych w witaminę A, nazywaną witaminą wzrostu. Zarówno w marchewce, jak i w natce pietruszki jest mnóstwo karotenu. Czytaj więcej.

W. Domogród

Składniki i przygotowanie


W. Domogród
Przepis na około 40 dag marchewki i 70 dag ziemniaków


W. Domogród





1. Ugotowałam około 40 dag marchewki i 70 dag ziemniaków.

2. Mąki stanowią mniej więcej 1/3 zawartości ciasta. Najłatwiej wystudzone ciasto zsunąć w kształt 2/3 w misce lub garnku a pustą 1/3 wypełnić głównie mąką pszenną i dodać jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej, żeby kopytka były mięciutkie. Oprócz marchewki sypnęłam bardzo drobno posiekaną natkę z pietruszki.

3. Ciasto wyrabia się krótko, dodając w razie potrzeby trochę mąki, gdyby było zbyt mokre.


W. Domogród

4. W dużym garnku 5-litrowym, gotuję kopytka, maksymalnie pół minuty od zagotowania. Jak kopytka zrobią się nabrzmiałe, mogą się rozgotować. Obserwujemy je już od wypłynięcia na powierzchnie, mając w pogotowiu cedzak do wybierania. Duży cedzak gwarantuje udane gotowanie. 
Kopytka zyskały na smaku a to z czym je podać - wachlarz jest szeroki, bo z większością dodatków pasują wyśmienicie. Moje podałam z bardzo dietetycznymi pulpetami z ryby, ale dobre tu będzie każde inne chude mięsko a można je serwować solo, na przykład z ulubionym sosem. Trochę tłuszczu trzeba dodawać do kopytek marchewkowych, bo witamina A rozpuszcza się właśnie w nim.


W. Domogród


Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika


Zobacz podobne przepisy:

przepis na klasyczne kopytka

7 komentarzy:

  1. Super musiały być te marchewkowe cudeńka, ależ mi smaku narobiłaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze ale świetny pomysł!:)
    Pozdrawiam
    Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki... I naprawdę super i kolorowo na talerzu. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Witam Weroniko
    Jutro je zrobie , wygladaja slicznie , ja na taki pomysl nie wpadlam, zeby dodac marchewke.,Pozdrawiam Mariola

    OdpowiedzUsuń
  4. Kopytek w tylu odsłonach to się nie spodziewałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto przemycać do produktów wartościowe warzywa polecam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.