Składniki i przygotowanie
Przepis na około 40 dag marchewki i 70 dag ziemniaków |
1. Ugotowałam około 40 dag marchewki i 70 dag ziemniaków.
2. Mąki stanowią mniej więcej 1/3 zawartości ciasta. Najłatwiej wystudzone ciasto zsunąć w kształt 2/3 w misce lub garnku a pustą 1/3 wypełnić głównie mąką pszenną i dodać jeszcze 2 łyżki mąki ziemniaczanej, żeby kopytka były mięciutkie. Oprócz marchewki sypnęłam bardzo drobno posiekaną natkę z pietruszki.
Kopytka zyskały na smaku a to z czym je podać - wachlarz jest szeroki, bo z większością dodatków pasują wyśmienicie. Moje podałam z bardzo dietetycznymi pulpetami z ryby, ale dobre tu będzie każde inne chude mięsko a można je serwować solo, na przykład z ulubionym sosem. Trochę tłuszczu trzeba dodawać do kopytek marchewkowych, bo witamina A rozpuszcza się właśnie w nim.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Zobacz podobne przepisy:
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Zobacz podobne przepisy:
przepis na klasyczne kopytka |
Super musiały być te marchewkowe cudeńka, ależ mi smaku narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńO kurcze ale świetny pomysł!:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Krysia
Dzięki... I naprawdę super i kolorowo na talerzu. Pozdrawiam
UsuńWitam Weroniko
OdpowiedzUsuńJutro je zrobie , wygladaja slicznie , ja na taki pomysl nie wpadlam, zeby dodac marchewke.,Pozdrawiam Mariola
Rewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuńKopytek w tylu odsłonach to się nie spodziewałam
OdpowiedzUsuńWarto przemycać do produktów wartościowe warzywa polecam
Usuń