Sezon grzybowy jeszcze się nie skończył, więc szkoda byłoby przegapić kotlety z maślaczkami, podgrzybkami z dodatkiem smacznego mięsa z kurczaka. Taki danie można robić przez cały rok z pieczarkami.
Składniki:
40 dag piersi z kurczaka
40 dag obgotowanych świeżych grzybów lub podsmażonych pieczarek
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub 1,5 łyżki bułki tartej
1 cebulka posiekana podsmażona z jednym ząbkiem czosnku
1-2 łyżki startego sera o łagodnym smaku
podstawowe przyprawy: sól i pieprz
bułka tarta do obtoczenia kotletów
Przygotowanie kotletów drobiowo-grzybowych
1. Posiekane i opłukane pod bieżącą zimną wodą grzyby, wstawiamy na palnik. Zalewamy wodą do przykrycia, solimy solidną szczyptą i gotujemy około 10-15 minut. Po czym grzyby odsączamy na durszlaku i zostawiamy do wystudzenia.
2. Fileta z kurczaka kroimy w kostkę. Będzie ją widać po przekrojeniu kotleta.3. Łączymy wszystkie składniki i doprawiamy. Jeśli kotlety na surowo są dosyć rzadkie, można dodać do nich nieco więcej bułki. Dobrze jest moczyć dłonie, przed każdym następnym formowaniem kotlecika.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Polecam więcej sprawdzonych przepisów
pyszne placki ziemniaczane z grzybami
makaron penne (rurki) z grzybami w sosie śmietanowym
prosta kartoflanka z grzybami pychota
pierogi ze świeżymi grzybami
pierogi wigilijne z kapustą i grzybami
ciekawe połączenie :) musiały być pyszne :D
OdpowiedzUsuńBardzo... Niestety się skończyły... Pozdrawiam
UsuńJako wegetarianie nie skorzystamy, ale wyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńNie namawiam, ale na kotleciki z kalafiora zapraszam.http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/06/kotlety-z-kalafiora-nie-tylko-dla.html
UsuńDziekuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie
Czy grzyby swieze mozna zastapic suszonymi?
OdpowiedzUsuń