poniedziałek, 28 października 2013

Kapuśniak ze świeżej kapusty zamiast tabletek

To jedna z tych zup, mająca w sobie prawie wszystko, co tylko potrzebuje nasz organizm. Oprócz wartości zdrowotnych nie brak w niej smaku i aromatu. Jako zagęszczacza użyłam płatków owsianych, które tak, jak kapusta są kopalnią witamin i minerałów.

Składniki




porcja na 4-5 osób


pół niedużej główki świeżej białej kapusty

1 marchew

1 pietruszka

5-6 łyżek płatków owsianych namoczonych wcześniej

pęczek natki z pietruszki

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka śmietany 12% lub 2-3 łyżki mleka do zabielenia zupy (opcjonalnie - można nie zabielać)

szczypta ziół prowansalskich lub inne wg uznania

2 listki laurowe

2-3 ziarna ziela angielskiego

sól i pieprz do smaku




Przygotowanie



Kapustę kroimy w drobne części, wygodne do jedzenia. Opłukujemy pod bieżącą wodą a na koniec można przelać wrzątkiem jeszcze na durszlaku. Nalewamy wodę do garnka około 1,5 litra i wstawiamy na grzanie. W międzyczasie kroimy warzywa i dorzucamy do kapusty. Na początku ciut solę i dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję do miękkości. W połowie gotowania, wsypuję do rondla posiekaną cebulę, którą delikatnie rumienię i dodaję starty czosnek. Chwilkę podsmażam, dodaje kilka łyżek płynu z zupy, by zabrać z rondla smaczne przywarki i dodaje wszystko do zupy. Na pięć minut przed końcem dodaję płatki owsiane. Pod koniec rozcieram w dłoniach zioła prowansalskie i wrzucam do garnka. Próbuję i gotuję jeszcze chwilę. Zabielam rozbełtaną śmietaną lub mlekiem w niewielkiej ilości gotującej się zupy i dodaję do całości. Po czym wyłączam płomień i dorzucam posiekaną natkę z pietruszki. Zupa jest tania, zdrowa i bardzo smaczna.

Polecam  pozostałe przepisy na zupy LINK

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz a do zupki namawiam, bo łatwa i pyszna...

      Usuń
  2. Pięknie wygląda aż mi w brzuchu burczy :)
    Proszę do głos w konkursie na moje muffinki http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/28

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za wpis, ale coś nie działa głosowanie, pomimo zalogowania na fejsie... Przykro mi...

      Usuń
  3. Udotowalam zupke. Bardzo polecam, bo przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupa, ugotowalam na kurczaczku, dodalam koperek z natka, pycha!! Bedzie jedna z moich ulubionych. Bede gotowala wszystkie Pani zupy, wyglada na to ze ma Pani moj smak. Rosol, jeden z najlepszych jakie jadlam w zyciu, Dziekuje Pani Weroniko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Bardzo mnie cieszy, że utrafiłam w Pani gust. Mam nadzieję, że jest nas sporo więcej o takim upodobaniu. Pozdrawiam ciepło i zapraszam serdecznie po kolejne przepisy

      Usuń
  5. często robię ta zupę, bardzo nam smakuje, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.