piątek, 25 października 2013

Filet z indyka lub z kurczaka na przykład do ryżu szybki przepis

Indyk lub kurczak w musztardowym sosie, z ryżem na sypko i z surówką z kiszonej kapusty smakuje doskonale a satysfakcja tym większa, bo roboty przy tym niewiele.

W. Domogród

Składniki


porcja na dwie osoby


około 300 gram pokrojonego, jak na gulasz mięsa drobiowego

1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego

1 łyżeczka z brzuszkiem musztardy chrzanowej

1 łyżeczka mąki pszennej

2 łyżki śmietany 12%

1 mały pęczek cebulki ze szczypiorkiem

trochę natki z pietruszki (opcjonalnie)

1 ząbek czosnku

kilka kropel miodu lub szczypta cukru

szczypta ziół  np: prowansalskich lub inne wg uznania

1 łyżka tłuszczu do podsmażenia mięsa

szczypta soli



Składniki marynaty do mięsa



1-2 łyżki octu owocowego lub winnego

szczypta soli i pieprzu





Przygotowanie


Mięso posypuję szczyptą soli i pieprzu, polewam octem i mieszam (do takiej marynaty można też dodać kilka kropel oleju, ale wtedy, kiedy mięso ma czas dłużej się marynować). Odstawiamy przynajmniej na 10-15 minut, choć dobrze to zrobić wcześniej, bo lepiej skruszeje. Nie ma jednak obawy, dobre i kilkanaście minut, by można cieszyć się pysznym daniem.

W rondlu rozgrzewam tłuszcz i dodaje mięso. Kiedy zbieleje, najwyżej delikatnie się zrumieni, dodaję do niego na czubeczku łyżeczki miód, sos sojowy, czosnek i zioła. Chwilę podsmażam, by nie przypalić czosnku, posypuję mąką na sucho, mieszam dokładnie i podlewam niedużą ilością wody. Mieszam do jednolitej papki i dodaję jeszcze ciut wody. Duszę pod przykryciem kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaję musztardę wymieszaną ze śmietaną i dolewam wody, jeśli sos jest zbyt gęsty. Na pół minuty przed końcem dodaję posiekany szczypior (te białe części) a na koniec pozostały szczypiorek i trochę natki z pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu. Mieszam, próbuję i koryguję smak. Zestawiam z ognia i gotowe. Podaję ze świeżym ryżem na sypko i surówką  z kiszonej kapusty. Pychota!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. Jestem pod wrazeniem tego bloga,wszystko jest tak smacznie skomponowane ze az chce sie gotowac.Tutaj sa prawdziwe rarytasy np.te ziemniaczki.Dziekuje p.bardzo ide ogladac dalej ...bye..bye

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj!
      bardzo dziekuję za sympatyczną wizytę. Zapraszam kiedy tylko ochota i czas. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.