Strony

poniedziałek, 14 października 2013

Grzyby marynowane jak zrobić sprawdzony przepis

Ten przepis to alternatywa do tradycyjnie marynowanych grzybów w zalewie z octem spirytusowym. Staram się, jak się da, by go wyeliminować z potraw, lub znacznie zmniejszać jego ilości. W minimalnych porcjach  pewnie nie zaszkodzi, ale w nadmiarze...

W. Domogród

Składniki do marynaty 

W. Domogród


(na 4 słoiczki po musztardzie ok 0.8 l)


1 szklanka wody

pół szklanki octu jabłkowego

25 ml octu spirytusowego (2,5 łyżki stołowej) (opcjonalnie-całość może być z octu jabłkowego)

4 ziarna ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

szczypta soli

1,5 lub 2 łyżeczki cukru albo tyle ile Wam odpowiada




Przygotowanie grzybów marynowanych



1. Oczyszczone nieduże grzyby płuczemy krótko w zimnej wodzie. Zalewamy świeżą wodą, solimy tak, żeby były lekko słone. Gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i krótko płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Osączamy na sicie.

2. Do wyparzonych słoiczków wkładamy grzyby do 3/4 wysokości słoiczka, by pływały w zalewie.



3. Wszystkie składniki zalewy łączymy i podgrzewamy do wrzenia . Dodatek cukru bardzo dobrze podnosi walory smakowe grzybków. Jeśli go nie dodacie, grzybki marynowane stracą, niestety, na smaku. Gotujemy około 2 minut i gorącą zalewą uzupełniamy słoiki. Porządnie zakręcamy wyparzone dekielki i wkładamy do garnka. Zalewamy gorącą wodą i pasteryzujemy w temperaturze rosołowej (woda nie może bulgotać) przez 10-15 minut. Można to zrobić w piekarniku w temperaturze 140 stopni C. Po czym, jak ostygną, odwracamy wytarte słoiczki do góry dnem i sprawdzamy, czy są szczelne. Jeśli któryś nawalił, trzeba go zużyć w pierwszej kolejności a resztę schować do spiżarni lub piwnicy.

Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika

Zobacz, jak przechowywać grzyby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.