Strony

poniedziałek, 30 września 2013

Placki Ziemniaczane z Grzybami Proste Szybkie i Pyszne

Proste i przepyszne danie w sezonie grzybowym nie potrzebuje pochwał ani reklamy. Wystarczy sobie tylko wyobrazić to zestawienie i już ma się na nie ochotę.



Składniki




3-4 łyżki ugotowanych
przyprawionych i rozdrobnionych grzybów

7-8 średnich obranych umytych ziemniaków

1 cebulka podsmażona z niewielkim dodatkiem czosnku

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 jajo

sól, pieprz

olej do smażenia

Przygotowanie 





1. Starte ziemniaki na tarce o większych oczkach, mieszamy z mąką, grzybami, cebulką, jajkiem i przyprawiamy tak, jak klasyczne placki kartoflane. Nie dodaję mąki pszennej, bo placki są nieporównywalnie lepsze - miękkie i pyszne.

2. Smażymy na średnim ogniu aż się placki zrumienią.

3. Placuszki można osączyć z tłuszczu, układając je na bibule. Smakują wyśmienicie, z dodatkami lub bez nich. Takie danie można robić przez cały rok, przygotowując je z pieczarkami lub innymi dostępnymi w handlu grzybami. Gorąco polecam...

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Koniecznie sprawdź idealny przepis na pierogi ze świeżymi grzybami
łatwą kartoflankę z grzybami
pierogi z mięsem i grzybami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.