To doskonała alternatywa dla pracochłonnych pierogów. Skuś się na ekspresowe danie z makaronem, z włoska zwanym - penne, a po naszemu - rurkami. Idealny makaron, który po wymieszaniu z sosem i grzybami, sam się nadziewa...
Składniki
30 dag podsmażonych lub obgotowanych grzybów (wykorzystałam maślaki i podgrzybki)
250 gram makaronu penne (rurki)
1 mała papryka pokrojona w kostkę
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
2 kopiaste łyżki gęstej śmietany 12 lub 18%
pęczek zieleniny (nać z pietruszki lub koperek
2 łyżki oleju do smażenia
maleńka szczypta ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, byle nie był zbyt miękki (al dente wtedy, kiedy chcecie go jeszcze podgrzewać w gorącym sosie). Są różne makarony a niektórych nie warto nawet brać do obróbki, bo rozlatują się po pierwszej minucie gotowania.
2. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę, dodajemy paprykę, posypujemy szczyptą soli i mieszamy. Na niedużym ogniu smażymy warzywa do miękkości. Można je podlewać niedużą ilością wody, by nie przywierały. Pod koniec ich smażenia, dodajemy starty czosnek, zioła prowansalskie i grzyby (pieczarki można wrzucić surowe i od tego momentu podsmażać jeszcze wszystko około pięciu minut). W przypadku grzybów gotowanych, możemy zaraz po krótkim czasie dodać śmietanę i wszystko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą i na koniec dorzucamy posiekaną zieleninę. Podczas obróbki, próbujemy sos i korygujemy smak.
3. Odcedzamy makaron (nie płuczemy). Wrzucamy do tego samego garnka, dodajemy do niego 1 łyżkę oleju i mieszamy (opcjonalnie, jeśli makaron nie zlepia się, można nie dodawać, bo tak, by było najlepiej, gdyż zawartość sosu i dodatków lepiej, by do niego przylegała). Dodatek oleju sprawia, że makaron nie mięknie i nie rośnie. Ważne, by kluski były gorące przed podaniem. Przykrywamy pokrywką i podajemy z tyle co przygotowanym gęstym sosem grzybowo-śmietanowym.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Zajrzyj koniecznie do sprawdzonych przepisów na:
przepyszne pierogi z grzybami
łatwa i smaczną kartoflankę z grzybami
wyborne pieczarki w serowym cieście
Pozdrawiam Weronika
Zajrzyj koniecznie do sprawdzonych przepisów na:
przepyszne pierogi z grzybami
łatwa i smaczną kartoflankę z grzybami
wyborne pieczarki w serowym cieście
kuszące :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam smak leśnych grzybów :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie sosy:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dołączenie do akcji :) Było by bardzo miło, gdyby pojawił się jeszcze banerek akcji ;)
Pozdrawiam:)