Strony

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Sałatka z ogórków na zimę prosta i pyszna

Domogród
Od dawna robię prostą sałatkę z ogórków na zimę. Jeszcze nigdy nie zdarzyło się, by kiedykolwiek się popsuła, co w przypadku ogórków kiszonych zdarza się nie raz. Dlatego zdecydowanie wolę wygodną wersję, uniwersalną - do obiadów, jako składnik wielu sałatek, czy na przykład - rzucić kiszone płatki ogórków  na wędzonego łososia (po prostu pyszne danko w kilka sekund).


Zasada, której przestrzegam: na 1 kilogram ogórków daję jedną płaską łyżkę soli lub nieco więcej i tylko podstawowe przyprawy.

Składniki


4 kilogramy ogórków
4 płaskie łyżki soli
4 spore pazurki czosnku
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
trochę zmielonego czarnego pieprzu
podsuszone kwiatostany kopru, bez łodyg

Przygotowanie sałatki z ogórków na zimę


Zobacz przepis na filmie

Ogórki myjemy i obieramy ze skórek (można nie obierać). Ścieramy na tarce na plasterki i przyprawiamy - solą, cukrem, koprem, pieprzem i startym na tarce czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny. Ogórki zmiękną i pojawi się sporo soku. Soli używajmy kamiennej i niejodowanej. Świeżą sałatkę z ogórków układamy w wyparzonych słoikach, delikatnie ugniatając plasterki. Nie kładziemy do pełna, tuż pod dekielek, lecz nieco poniżej. Dobrze zakręcamy i odstawiamy słoiczki na tacę, najlepiej plastikową, na którą będzie spływać przez tydzień sok z sałatki, pod wpływem fermentacji (to naturalny proces, bez którego nie ma kiszenia). Staramy się, co jakiś czas wyczyścić, przemyć tacę i słoiki, bo, z praktyki wiem, że do takich miejsc, uwielbiają ściągać i to masowo, octówki. Kiedy słoiczki z ogórkami się wyciszą, można je obmyć, wytrzeć do sucha i przenieść w chłodne i ciemne miejsce - najlepiej do piwnicy, jak wino. Co roku, w sezonie robię, bardzo popularną u mnie, sałatkę z ogórków wzbogaconą innymi warzywami. Przepis tutaj.


Zapraszam także na łatwy przepis na przecier ogórkowy nie tylko do zupy!
Przekonaj się dlaczego warto jeść ogórki

24 komentarze:

  1. Też robię taką sałatkę, doskonała na zimę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wytrzymają bez pasteryzacji?
      Mam pewne obawy.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziecinnie łatwa no i te super bakterie kwasu mlekowego za darmo ochrona przed rakiem czy inną zgnilizną. Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  3. Pierwszy raz słyszę określenie "pazurek czosnku" czy chodzi o ząbek?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeczytałam ostatnio bardzo wiele dobrego na temat soli himalajskiej i zastanawiam się czy można jej
    użyć do przetworów.Będę wdzięczna za Pani opinię.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie odpowiem ani tak ani nie, ale przytoczę tylko jeden fakt, że sól kamienna, którą ja cenię najbardziej, chocby tą kiedyś wydobywaną w Wieliczce, która jest także solą morską, jak wszystkie pokłady soli, które około 250 mln lat temu kształtowały morza, rozlane na terenach, w których my dzisiaj żyjemy. W jej kryształach zamknięte są cenne minerały, z jej dodatkiem nie psują się przetwory... Więcej o tym pod adresem: http://najlepszerady.blogspot.com/2013/06/sol-kamienna-krysztaowy-klejnot-zdrowia.html
      natomiast sól himalajska, która ma dość sporo fluoru, stąd ponoć ten różowy kolor, przybywa do nas z daleka przez pośredników, którzy chcą zapewne przygotowac ją do sprzedaży na wygląd, jak najlepiej i czy wolna jest od chemii? Nie wiem... Zawsze można zrobić jeden dwa słoiki ogórków i przekonać się, czy przetrwają zimę, czy smaczne...

      Usuń
    2. Ja w zeszłym roku robiłam kiszone ogórki z solą himalajską - pierwszy raz ogórki zasiliły kompostownik ... w tym roku zrobiłam jak zawsze z solą kamienną

      Usuń
  5. Witam,sałatkę w słoiku czym zalewamy,tym wytworzonym sokiem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uciskamy lekko zawartość w słoiku aż pojawi się sok a jak go mało to znaczy, że za mało włożyliśmy ogórków wraz z sokiem do słoików

      Usuń
  6. Witam. Słoiki stoją normalnie, najlepiej na jakiejś tacy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ha zrobiłam wszystko wg podanego przepisu ale cukru nie dodałam i co będzie? Nie tyle zapomniałam co przeoczyłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie dobrze/ja też nie raz przegapiłam, no i dobre były. Zaznaczę w przepisie przy cukrze: opcjonalne użycie

      Usuń
  8. wszystko co pani robi wyglada smakowicie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. czy można pokroić ogórki w kostkę? tak 1/1, bo do wszystkich robionych u nas w domu sałatek używamy wląsnie tak pokrojonych ogórków...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że nie ma przeszkód, ale wtedy nie ugniatałabym, żeby pokryły się własnym sokiem a przygotowałabym trochę zalewy solankowej, jak do całych kiszonych

      Usuń
  10. Zostałam fanką tych ogórków, są genialne!!!Bardzo Pani dziękuję za pomysł :)
    Teresa.

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie trzeba ich zagotować ?😏

    OdpowiedzUsuń
  12. To są zdecydowanie moje smaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.