czwartek, 18 lipca 2013

Puszysty biszkopt z malinami i delikatną pianką


Domogród
Sezon malinowy w pełni a to kolejny post, poświęcony pięknym, aromatycznym, bardzo zdrowym owocom i mam nadzieję, że pojawi się ich jeszcze kilka. Tym razem miałam szczęście, bo trafiłam na koszyczki urodziwych malin (dowiedz się, jakie skarby kryją się w tych owocach), co do jednej sztuki, bo bywa, że trafiają się takie z wierzchu poukładane, cudne a pod spodem to już prawie zupa. Oj! Nie ładnie! Maliny nie są tanie, więc drugi raz, nie kupię w tym samym miejscu...

Biszkopt pasuję mi zawsze do ciast z owocami. Jest delikatny i puszysty i to bez polepszaczy i proszku do pieczenia.

Prawdziwy biszkopt rośnie na ubitej pianie bez konieczności dodawania tłuszczu. Dzięki temu jest dietetyczny i łatwostrawny. Do tego przepisu możesz wykorzystać sprawdzony sposób na idealny biszkopt z 5 jaj do tortu, 
lub zrobić go identycznie, jak na tym filmie z ilości 4 jaj.

 

Składniki na biszkopt

 

Domogród

4 duże jaja (jaja warto na 10 minut przed użyciem włożyć do miski z ciepłą wodą)
4 kopiaste łyżki mąki pszennej (na 1 duże jajo, daję zawsze 1 kopiastą łyżkę mąki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki drobnego cukru 
szczypta soli
1 łyżka wody
starta skórka z cytryny lub aromat według uznania

 Przygotowanie biszkoptu z malinami i pianką


Domogród

 


1. Maliny należy wcześniej delikatnie umyć i dokładnie osączyć na sicie.

2. Przygotowujemy formę (średnia tortownica - średnica około 25 cm) - wykładamy spód papierem a boków nie smarujemy.




3. Ubijamy białka z dodatkiem soli. Kiedy piana jest już dobrze ubita (test odwróconej miski - piana nie może wypadać), dodajemy cukier w kilku rzutach, nie na raz. Do dobrze zmiksowanych białek z cukrem, dodajemy pojedynczo żółtka, jak najkrócej mieszając robotem. Mikser odstawiamy i bierzemy łyżkę. Przez sito, w dwóch rzutach, dodajemy wymieszane mąki i delikatnie mieszamy, ale, jak najkrócej, zagarniając łyżką od spodu, po boki i środek. Przekładamy puszystą masę do formy.

4. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni Celsjusza.


5. Robimy bezową piankę. Potrzebujesz do niej:

4 białka
1/3 szklanki cukru pudru
1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Ubijamy białka identycznie, jak na biszkopt powyżej. Z tym, że bez żółtek a zamiast mąki pszennej dodajemy budyń. Postępujemy tak samo ostrożnie, jak z biszkoptem.

6. Zanim wyłożymy maliny na biszkopcie, posypujemy go, przy pomocy sita, cieniutką warstewką mąki pszennej (mnie wystarczyła płaska łyżka mąki) i dopiero układamy maliny.

7. Wykładamy puszystą piankę na owoce, wygładzamy i przy pomocy łyżki lub innego sprzętu, robimy fantazyjne wzorki (uda się Wam na pewno, jeśli piana z cukrem jest dobrze ubita)

8. Natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika (u mnie jest to środkowa półka, na funkcji - grzałka góra-dół) i pieczemy około 40 minut.

9. Po około 20 min, zaglądamy do ciasta. Widok lekko zrumienionej bezy to znak, że trzeba obniżyć temperaturę na 160 stopni i dopiekać kolejne 20 minut lub nieco dłużej.

Ciasto jest naprawdę łatwe i wbrew pozorom nie zajmuje wiele czasu.

Życzę wszystkim, zaglądającym na bloga, powodzenia i samych wyszukanych smaków.

Sprawdź łatwy przepis na pyszne rożki z ciasta francuskiego z malinami

13 komentarzy:

  1. wygląda prze smacznie <3

    zapraszam na domowe burgery :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam !

    Znowu zrobiłam ciasto w/g Pani przepisu, użyłam truskawek zamiast malin i wyszło... i co więcej było pyszne. Serdecznie dziękuję za takie udane przepisy. Proste, dietetyczne i smaczne. Nigdy nie myślałam, że biszkopt można robić z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej biszkopt z owocami jest pyszny i znacznie mniej kaloryczny. Bardzo się cieszę Pani Kasiu, że ciasto się udało i dziekuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam i zapraszam ponownie

      Usuń
    2. Witam biszkopt z malinami lubz borowkami jest pyszny inne przepisy też sa wspaniale pozdrawiam

      Usuń
  3. Dziekuje..Ciasto przepyszne. Moj syn ma alergie na mleko, a to swietny przepis na ciasto bez mleka. Oczywiscie w bezie uzylam maki ziemniaczanej.Smialo moge powiedziec, ze to moje najlepsze ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa. Cieszy mnie ogromnie radość moich czytelniczek i widzów. Zapraszam serdecznie. Pozdrawiam

      Usuń
  4. ..a żółtka do czego wykorzystać???/?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić kruche ciasto albo roztrzepać ze śmietaną i zalać zapiekankę jarzynową

      Usuń
  5. ...no nie jest godz.11,40 ..a nie 2.39?????????

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.