Przepis na błyskawiczną sałatkę z ogórka ze świeżymi ziołami
Przepis na Pyszne paprykowe ziemniaczki
Składniki:
1 średni kalafior
1 łyżka bułki tartej do masy kalafiorowej
1 mała cebulka
1 pazurek czosnku
2 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów (często zastępuje ją otrębami owsianymi)
1 jajko
solidna garść posiekanej zieleniny (u mnie był koper, nać pietruszki, szczypiorek i cudowny tymianek - wszystko z ogródka)
4-5 łyżek oleju do smażenia (szkoda szlachetnych olejów tłoczonych na zimno, bo się będą tylko kopcić a kwasy omega 3 zginą już powyżej 60 stopni C). Dobrym olejem lepiej pokropić sałatkę, czy kartofelki.
podstawowe przyprawy: sól, pieprz, pól łyżeczki papryki słodkiej, zioła prowansalskie
Jeśli jesteś wzrokowcem zobacz przepis na kotlety z kalafiora na filmie
Przygotowanie kotletów z kalafiora
Kalafiora płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości około 10-15 minut. Solimy bardzo delikatnie, bo i tak później będziemy przyprawiać kotlety.
Moja rada: Zaraz, jak się kalafior ugotuje, natychmiast odcedzamy, dzięki temu warzywo, odparuje spore ilości wody i będzie łatwe do formowania. Cebulkę rumienimy na bardzo małej ilości tłuszczu, dodając do niej, pod koniec starty czosnek. Wystudzony kalafior, cebulkę przeciskamy przez maszynkę lub rozdrabniamy robotem. Dodajemy jajo, zieleninę, sól, pieprz i robimy kotleciki, nie za duże, gdyż, mimo wszystko są dosyć miękkie i nie zetną się tak ściśle, jak mięso. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Z trudem zmieściłam wszystkie kotlety a na dwa razy, to przecież kolejne dodawanie tłuszczu... Słowem: duża patelnia, by wszystkie usmażyć od razu, maksymalnie rumienimy minutę z każdej strony. Przynudziłam tym długim opisem, ale warto..., bo kotleciki są niesamowicie smaczne. Polecam!
Byłam wegetarianką, ale nawet kiedy mięsko powróciło do diety, najbardziej lubię warzywne dania :) Wygląda super! Uwielbiam kalafiora.
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Późno odpowiadam, ale natrafiłam dopiero teraz na komentarz i to przy okazji. Dziękuję za miłe odwiedziny. Pozdrawiam serdecznie
UsuńFajne i pomysłowe takie kotleciki. Kalafior - cenne źródło błonnika i witaminy C i w ogóle zdrowia! No a co z pierwszym daniem? A niech to będzie również kalafiorowa zupa: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/zupa-kalafiorowa-zdrowie-w-garnku Połączenie zupy kalafiorowej z kotlecikami...czemu nie?
OdpowiedzUsuńWitam Julio..., a niech będzie kalafiorowa-ja uwielbiam. Może zasmakuje z pęczakiem:
Usuńhttp://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/06/zupa-kalafiorowa-z-peczakiem-samo.html