wtorek, 4 czerwca 2013

Pasta z pomarańczy przepis

Polecam prosty sposób na aromatyczną masę z pomarańczy.  Przygotowanej pasty według tego przepisu wystarczy do aromatyzowania jednego ciasta lub kilkunastu babeczek i ciastek.

 

Składniki do pasty pomarańczowej


skórka z 2 pomarańczy
2-3 łyżki cukru
około 3 szklanek wody

 

Przygotowanie pasty pomarańczowej

Obieramy skórkę z 2 pomarańczy i kroimy w kostkę. Gotujemy w 2 szklankach wody przez 2-3 minuty. Odsączamy i płuczemy dodatkowo pod bieżącą wodą (to najlepsza metoda do pozbywania się goryczy). Zalewamy maksymalnie szklanką wody i gotujemy około 20 minut, do miękkości. W połowie tego czasu dodajemy 2-3 łyżki cukru. Woda powinna przynajmniej w połowie wyparować. Jeśli syropu będzie za dużo, odlewamy go do naczynia, z którego można przygotować poncz do to tortu. Miksujemy blenderem lub przecieramy przez rzadsze sito i dodajemy do ciasta. Masę można przygotować wcześniej przed przygotowywaniem ciasta, ale jeśli chcemy ją przechować dłużej, niż kilka dni, pasteryzujemy w małych słoiczkach przez 20 minut w temperaturze 80-90 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Czekam na Twoje opinie i cenne rady. Jeśli zostawisz tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Ciebie.

Google+ Followers

Popularne przepisy

Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...