wtorek, 28 maja 2013

Jagodowy przekładaniec- szybka wersja

Latem robię sporo przetworów z czarną borówką i właśnie otwieram ostatnie zeszłoroczne słoiki, bo czas przygotować się na nowy sezon. Już za miesiąc dojrzeją leśne jagody a za dwa ogrodowe borówki - będzie uczta, że ho, ho!


Pierogi ze świeżych jagód są po prostu boskie. Wypróbujcie sprawdzony przepis na pierożki z jagodami.



Upiekłam średni biszkopt z 5 jaj. według mojego sprawdzonego przepisu. Przekroiłam na trzy blaty i delikatnie nasączyłam lemoniadą domowej roboty (sok z połówki cytryny + 0,5 szklanki wody + 1 łyżeczka cukru). Wersja dla leniwych jest również doskonała. Wystarczy zastąpić ciasto gotowymi biszkopcikami.


Nadzienie


około 300 ml jagód we własnym sosie  lub 300-400 gram świeżych borówek (do świeżych dodajemy około 4 łyżeczek cukru - to już kwestia smaku, ale lepiej nie przesadzać z cukrem)

500 ml śmietany kremówki lub jogurtu

2-3 czubate łyżeczki żelatyny


Przygotowanie




Świeże jagody delikatnie podgrzewamy z cukrem, tak, by się nie gotowały, tylko do rozpuszczenia cukru - łapią z cukrem ładny kolor. Do 1/3 części soku z borówek, wsypujemy żelatynę, kiedy się rozklei i rozpuści w cieple, (trzymamy ją w naczyniu z ciepłą wodą), dodajemy kilka łyżek ubitej śmietany i energicznie mieszamy. Wlewamy do pozostałej  ubitej śmietany, wymieszanej z sosem jagodowym i szybko miksujemy. Jeśli wydaje nam się, że masa jagodowo-śmietanowa jest mało słodka, dosypujemy niewielką ilość cukru pudru. Przekładamy gęstniejącą masą, nasączone blaty biszkoptu i wstawiamy do lodówki. Ciasto można udekorować, ale widok puszystego biszkoptu i jagód jest sam w sobie dekoracyjny a tak całkiem serio i na poważnie: jedzmy jagody, jak najczęściej, bo... 

Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. Również uwielbiam jagody. A to ciasto musi byc pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za szybki komentarz a jagody są wszechstronne - pyszne z biszkoptem i z niezliczoną masą innych składników!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne uwielbiam jagody!Polecam mus jagodowy i wiele innych przysmaków dostępnych na www.anielskieprzysmaki.pl Monika

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.