Upiekłam średni biszkopt z 5 jaj. według mojego sprawdzonego przepisu. Przekroiłam na trzy blaty i delikatnie nasączyłam lemoniadą domowej roboty (sok z połówki cytryny + 0,5 szklanki wody + 1 łyżeczka cukru). Wersja dla leniwych jest również doskonała. Wystarczy zastąpić ciasto gotowymi biszkopcikami.
Nadzienie
około 300 ml jagód we własnym sosie lub 300-400 gram świeżych borówek (do świeżych dodajemy około 4 łyżeczek cukru - to już kwestia smaku, ale lepiej nie przesadzać z cukrem)
500 ml śmietany kremówki lub jogurtu
2-3 czubate łyżeczki żelatyny
Przygotowanie
Świeże jagody delikatnie podgrzewamy z cukrem, tak, by się nie gotowały, tylko do rozpuszczenia cukru - łapią z cukrem ładny kolor. Do 1/3 części soku z borówek, wsypujemy żelatynę, kiedy się rozklei i rozpuści w cieple, (trzymamy ją w naczyniu z ciepłą wodą), dodajemy kilka łyżek ubitej śmietany i energicznie mieszamy. Wlewamy do pozostałej ubitej śmietany, wymieszanej z sosem jagodowym i szybko miksujemy. Jeśli wydaje nam się, że masa jagodowo-śmietanowa jest mało słodka, dosypujemy niewielką ilość cukru pudru. Przekładamy gęstniejącą masą, nasączone blaty biszkoptu i wstawiamy do lodówki. Ciasto można udekorować, ale widok puszystego biszkoptu i jagód jest sam w sobie dekoracyjny a tak całkiem serio i na poważnie: jedzmy jagody, jak najczęściej, bo...
Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika
Również uwielbiam jagody. A to ciasto musi byc pyszne
OdpowiedzUsuńDzięki za szybki komentarz a jagody są wszechstronne - pyszne z biszkoptem i z niezliczoną masą innych składników!!!
OdpowiedzUsuńPyszne uwielbiam jagody!Polecam mus jagodowy i wiele innych przysmaków dostępnych na www.anielskieprzysmaki.pl Monika
OdpowiedzUsuńZ pewnością zajrzę i pozdrawiam!!!
Usuń