Strony

czwartek, 2 maja 2013

Domowa rolada drobiowa z farszem z wątróbek

Jeśli masz dość dziwnych smaków w kupnej wędlinie, zabierz się do łatwego przygotowania swojskiego wyrobu, wykorzystując filet drobiowy z kurczaka lub indyka.



Składniki:


2-3 piersi podwójne z kurczaka
około 50 dag wątróbki
1 duża, namoczona i dobrze odciśnięta bułka 
1 cebula, 1 jajo
2-3 pazurki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, 2 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego, słodka papryka, gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju do podsmażenia wątróbki

Przygotowanie


W przeddzień myjemy fileta z kurczaka. Nacieramy solą, czosnkiem, ziołami i papryką. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i przechowujemy w lodówce do następnego dnia.
Cebulkę podsmażamy, dodając pod koniec starty czosnek, szczyptę soli, pieprzu, ziół prowansalskich i papryki słodkiej.
Wątróbkę oczyszczamy z przyrostów tłuszczowych i pęcherzyków żółciowych, jeśli takowe są (wystarczy, że przeoczymy jeden a smak wątróbki będzie nie do przełknięcia - co prawda rzadko się to zdarza, bo wątróbka trafia do sklepów raczej oczyszczona, ale trzeba mieć to na uwadze, bo robiąc farsz, kilkakrotnie wyjmowałam taki pęcherzyk, gdzie w środku jest nieprzyjemna zielonkawa ciecz, pełna goryczy). Wymytą wątróbkę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i koniecznie przykrywamy pokrywą, dla naszego bezpieczeństwa. Na początku, zanim się zetnie, strasznie strzela i trzeszczy. Smażymy przez około 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Solimy pod koniec duszenia. Dodatkowo możemy podlać ją niewielką ilością wody, by się nie przypalała. Kiedy lekko zbrązowieje odstawimy z ognia i czekamy aż ostygnie. Mielimy wszystko w maszynie, kończąc na odciśniętej bułce. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jeszcze trochę startej gałki muszkatołowej i próbujemy. Doprawiamy według własnego gustu smaku. Ucinamy około 60 cm rękawa foliowego do pieczenia. Fileta z kurczaka lub z indyka rozcinamy wzdłuż, tak, by powstała jego, jak największa powierzchnia, ale nie dopuszczając, by była zbyt cienka. Rozkładamy na wierzchu folii ( nie w jej środku - użyłam rękawa nie po to, by upiec roladę w jego wnętrzu, ale po to, by go wykorzystać do zawinięcia, jednocześnie sprawiając, by wyrób był ścisły). Wykorzystałam formę na rolady i wyszło super. Polecam Wam ten sposób, bo nie potrzeba niczym obwiązywać, tylko pamiętać, by koniec rękawa foliowego znalazł się na spodzie. Układam fileta na podwójnej folii rękawa, wykładam farsz (dałam go nieco za dużo, ale też wyszło nieźle) i zawijam. Wcześniej nastawiłam piekarnik na 180 stopni C. Wkładamy roladę zawiniętą w folii do takiej temperatury. Po 30 minutach obniżamy ją nawet do 160 stopni C. i pieczemy kolejne 30 minut.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.