Strony

środa, 13 lutego 2013

Tort owocowy bez masy lukrowej przepis

Tort owocowy na biszkopcie, do którego nie dodaje nawet najmniejszej kropli tłuszczu ani proszku do pieczenia, sztucznych barwników do kremu, czy konserwowanych owoców.


Można nie dodawać do niego alkoholu, by mogły skosztować go nasi milusińscy. Uwielbiam torty, ale te bez lukru, bo tak w ogóle cukru staram się używać, jak najmniej.


Potrzebujesz:


biszkoptu z tego przepisu, 

ulubione owoce z przetworów, 7 szt kiwi, kilkanaście winogron

krem budyniowy -  przepis poniżej lub na filmiku z YouTube

Krem budyniowy - składniki


0,5 litra mleka
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
250 gram masła
2 żółtka

2/3 mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym zimnym mleku wyrabiamy budyń z torebki z mąką pszenną na gładką masę, którą dodajemy do wrzącego mleka. Kiedy masa zgęstnieje i stanie się jednolita, zdejmujemy ją z ognia. Po chwili, jeszcze do bardzo gorącego budyniu, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wystudzony budyń dodajemy partiami do masła i cały czas miksujemy.



Przygotowanie tortu owocowego


Wystudzony biszkopt kroimy na 3 płaty. Pierwszy płat, jeśli jest bardzo puszysty nasączamy niewielką ilością syropu (150 ml przegotowanej zimnej wody, sok z połowy cytryny lub pomarańczy i łyżeczki cukru - ta ilość starczy na dwa krążki - pierwszy i trzeci). Krem budyniowy dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy sparzone wiórki kokosowe, do drugiej sok z owoców a trzecią zostawiamy do wykończenia tortu. Na pierwszym krążku rozprowadzamy krem z wiórkami kokosowymi. Przykrywamy drugim płatem, którego nasączamy połową szklanki mocniejszą kawy rozpuszczalnej (zimnej)  (kawę można osłodzić łyżeczką cukru). Rozprowadzamy krem owocowy a na nim wykładamy wiśnie z konfitury i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Nasączamy ostatni płat cytrynowym ponczem i smarujemy całość pozostałym kremem. Oprószamy boki tortu owocowego na przykład tartą czekoladą a na wierzchu układamy plastry kiwi i połówki winogron (wybieramy winogrona bez pestek a kiwi powinno być dojrzałe, słodkie, ale nie przejrzałe).

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

3 komentarze:

  1. WYgląda przepysznie :):) Fajny torcik, też taki wiosenny, znalazłam na http://zapytajodziecko.pl/przepis/33

    OdpowiedzUsuń
  2. I powiem ci, że tort nie musi być kaloryczny... Wystarczy mniej słodzić i wzbogacać go zamiast tłustych kremów, owocowym bogactwem.
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. This looks really delicious! Can make some of it out but thanks for the translation button!!!
    All the best from Normandie, Pavlovafowl aka Sue

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.