Strony

piątek, 4 stycznia 2013

Sernik świąteczny z bakaliami puszysty


Poniższy przepis to sprawdzona metoda na szybki i pyszny sernik. Polecam!

Składniki:


duża paczka biszkoptów lub spód biszkoptowy czy półkruche ciasto
1 kilogram twarogu półtłustego
5 jaj
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
aromat waniliowy
1 budyń śmietankowy
3-4 łyżki oleju lub 3 łyżki śmietany
aromat migdałowy
150 gram rodzynek
50 gram żurawiny kandyzowanej
szczypta soli

 

Przygotowanie sernika - szybkie i łatwe


Smarujemy lekko boki formy a spód wykładamy biszkopcikami, które należy delikatnie skropić wodą z dodatkiem soku z cytryny. Ser mielimy przez maszynkę. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania łyżkę cukru. W osobnej misie miksujemy przez chwilę jaja z cukrem. Dodajemy ser, aromat, mleko, olej i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Dosypujemy do masy rodzynki i żurawinę. Odstawiamy robot i posługując się łyżką, delikatnie mieszamy masę serową z bakaliami. W ostatniej fazie dodajemy połowę piany i mieszamy. Dodajemy resztę ubitych białek i postępujemy, jak z biszkoptem - ostrożnie wyrabiając wszystko łyżką. Nie należy się obawiać, że masa jest zbyt rzadka, dzięki temu nasz sernik będzie puszysty i pyszny. Wylewamy serową masę na biszkopty, ułożone w formie o wymiarach 25 cm x 40 cm, rozprowadzamy i wstawiamy do piekarnika na 50 minut. Jeśli użyjemy mniejszej formy, by uzyskać wyższy sernik, musimy przedłużyć czas pieczenia o 10 -15 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale nie wyjmujemy ciasta, niech posiedzi jeszcze z pół godziny. Kiedy ostygnie możemy zrobić polewę lub rozprowadzić roztopioną czekoladę (100 gram czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej - wstawiamy naczynie z pokruszoną czekoladą do drugiego, większego z gorącą wodą. Dodajemy 2-3 łyżki śmietanki 30% lub mleczka skondensowanego do kawy i mieszamy) Sernik musi odpocząć kilka a nawet kilkanaście godzin, by jego walory w pełni się uaktywniły. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.