sobota, 12 stycznia 2013

Łatwy przepis na chleb pszenno-owsiany

Chleb pszenno-owsiany własnej roboty, trzyma się świeżo przez cały tydzień i  ma w sobie prawdziwą treść. Płatki owsiane, siemię lniane są kopalnią witamin i minerałów. Można do ciasta dorzucić także orzechy, ziarno słonecznika, czarnuszkę...


Składniki


0,5 kilograma mąki pszennej
1,5 szklanki płatków owsianych
4 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka cukru
150 ml zakwasu
około 200 ml wody (lub tyle, ile potrzeba do zarobienia ciasta) 
3 dag drożdży
łyżeczka soli
2 łyżki oleju


Przygotowanie


Mieszamy sypkie składniki. Robimy dołek, wkruszamy drożdże, polewamy ciepłą wodą i posypujemy cukrem. Kiedy na powierzchni zrobi się pianka (znak, że drożdże pracują), dodajemy ciepły zakwas, olej, resztę wody i wyrabiamy ciasto. Kiedy zacznie odstawać od ręki, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia (około godziny). Po tym czasie formujemy bochenek tak, by umieścić go w formie (formę wykładamy podwójnie papierem - zakwas niszczy blaszane formy). W formie ciasto chlebowe rośnie jeszcze około pół godziny. Przed włożeniem do piekarnika mokrą dłonią gładzimy wierzch ciasta, by uzyskać efekt chrupiącej skórki. Wierzch można posypać płatkami owsianymi. Potem wstawiamy do gorącego piekarnika o temperaturze około 190 stopni C. Po dwudziestu minutach obniżamy temperaturę do 180 stopni C. i pieczemy około 30-40 minut.
Na bazie tego przepisu można dodawać ulubione ziarno, otręby, czy bakalie. Pochwal się jakich dodatków używasz, by innych zachęcić do pieczenia chleba, jak w starej piosence:
Mało nas, mało nas do pieczenia chleba
Chodź do nas! Chodź do nas! Ciebie tu potrzeba!

2 komentarze:

  1. Pani Weroniko jak zrobić zakwas ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na zakwas tutaj: http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2012/12/chrupiacy-domowy-chleb.html

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.