wtorek, 15 stycznia 2013

Swojski makaron jak zrobić?

Makaron własne produkcji jest wyjątkowy w smaku. Wystarczy zrobić ciasto i wspomóc się maszynką do makronu. Naprawdę warto!!!

Swojski makaron

Składniki


3 szklanki mąki
3 jaja
trochę wody (tyle ile zabierze ciasto - mniej więcej pół szklanki lub mniej - to zależy od wielkości jaj, wilgotności mąki)
1-2 łyżki oleju ( dodatek oleju opcjonalny uelastycznia i sprawia, że ciasto się nie klei)

 

Przygotowanie makaronu


Z podanych składników zagniatamy ciasto kluskowe. Lepiej, żeby nie było zbyt luźne, gdyż podczas krojenia warstwy rozwałkowanego ciasta sklejają się, utrudniając formowanie klusek. Dostępne są maszynki do makaronu, ale jego niewielką ilość, szybko można zrobić samemu. Po wyrobieniu ciasta, przykrywamy go w misce na kilka minut, na przykład talerzem, by nieco odpoczęło i zrobiło się bardziej plastyczne, gotowe do wałkowania. Metody krojenia klusek są różne: placki delikatnie przesypuje się mąką, zwija się w rulon i kroi w paski na pożądaną szerokość lub dzieli się je na pasma o  szerokości około 7 cm i kroi się wąsko, jak do rosołu, szerzej, jak do zupy pomidorowej, czy w kwadraty, jak do staropolskiej fasolówki. Makaron gotujemy maksymalnie dwie minuty w dużej ilości osolonej wody, pamiętając, by go od czasu do czasu zamieszać.
Sklepowy makaron nigdy nie dorówna smakowi domowych klusek. Warto czasami zjeść coś normalnego.
Możesz zostać autorem własnych pomysłów na domowe kluski. Napisz, jakie są twoje przepisy na super makaron.

10 komentarzy:

  1. witam, czy mozna makaron zrobic dzien wczesniej i go troche obsuszyc na scierce posypanej lekko maka?
    Jestem babcia i pamietam moja babcie kiedy co niedziela robila makaron do rosolu. Przed pojsciem na msze walkowala takie cienkie placki, ktore lezaly na scierce i pierzynie - po powrocie do domu zwijala w rulon i cieniusienko kroila- nie pamietam jakie proporcje i czy bylo jajko- watpie bo o jajka bylo trudno.Ja czekalam niecierpliwie bo dostawalam koncowki rulonika, ktore rozwijalam i pieklam na blasze do ukazania sie babelkow.A czy moge wyrobic ciasto w robocie?wyrabiac hakiem jak do chleba?bedzie to moj pierwszy makaron- napewno sie uda z przepisu .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można. Proponuję pokroić placki na makaron. Potem rozłożyć je przesypane niewielką ilością mąki (gdyby się kleiły) i suszyć na papierze w suchym pomieszczeniu . Taki makaron mozna dłużej przetrzymywać, ale oczywiście trzeba go idealnie wysuszyć, przełozyć do dużego czystego suchego słoja,(tak jak byśmy suszyli grzyby) i dobrze zamknąć. Przechowywać w ciemnym, chłodnym, wentylowanym miejscu - najlepiej w spiżarni.
      Pozdrawiam Weronika

      Usuń
  2. nie dodajemy nic wody bo makaron będzie twardy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niemożliwe. Daleki Wschód robił makaron tysiące lat temu z wodą bez jaj

      Usuń
  3. Właśnie robię taki makaron do rosołu bo jest już późno a nie ma w domu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię makaron tak jak robiła moja Babcia(rocznik 1881) i moja Mama. Proporcje: jedno jajko na osobę, do tego tyle mąki, ile zbierze jajko. Mąka z odrobiną soli. Zazwyczaj robię makaron na wiecej niż jedną osobę.:))Ciasto wałkuję bardzo cienko. Do rosołu zwijam placem w rulonk i kroje niteczki. Do innej zupy- placek kroję na paski 4-5 cm i makaron grubości około 3mm. Mozna ten makaro zrobić na zapas, przechowując w pwpierowe torbie albo bawełnianym woreczku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki makaron Pani Ewo to prawdziwie świąteczny makaron - moja mama i ja też od czasu do czasu taki robię, ale kiedy akurat mam przysłowiowe jajko czy dwa i trochę mąki - robię z tego, co mam i jest okey.
      Domowy makaron zawsze najlepszy. Dziekuję za wizytę. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Witam Pani Weronika
    Dziekuje za przepis na makaron.
    A makaronu nie trzeba pare godz in pods uszyc po pokrojeniu go with paseczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Można podsuszyć lub nawet wysuszyć i przechować na następny tydzień w papierowej torbie, ale na świeżo wystarczy podrzucić rękoma kilka razy, by trochę po wierzchu obeschnął i gotować wrzucając na wrzątek partiami

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.