niedziela, 16 grudnia 2012

Mięciutki kurczak w sosie paprykowo-grzybowym

Kurczak w sosie paprykowo-grzybowym

Składniki: 

kilka nóżek i skrzydełek lub porcjowany kurczak
2 łyżki octu balsamicznego
1/4 szklanki wina lub octu winnego
2 łyżki powideł
2 łyżki oleju
1 cebula
3 pazurki czosnku
3-4 grzyby suszone lub świeże
płaska łyżka słodkiej papryki
zioła prowansalskie
liść laurowy
szczypta pieprzu cayenne lub pieprzu czarnego
sól

Wykonanie

W przeddzień marynujemy posolonego kurczaka, dodając do niego powidła, wino, ocet balsamiczny i olej. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Mieszanina tych składników wspaniale kruszy mięso, nie tylko drobiowe. Na drugi dzień rumienimy  krótko kurczaka (pod przykryciem - nie dopuszczając do pryskania we wszystkich kierunkach), dolewamy szklankę bulionu warzywnego lub wody, dodajemy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, liść laurowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykę i rozdrobnione grzyby. Dusimy maksymalnie przez 30 minut. Na koniec zagęszczamy, rozpuszczając w niewielkiej ilości zimnej wody płaską łyżkę mąki i łączymy z resztą sosu.
 Mięso nie musi być poddawane długotrwałej obróbce termicznej, żeby było miękkie. Jest wiele cudownych substancji, które skracają czas przygotowań. Można dusić mięso w jabłkach, w winie, czy z dodatkiem konfitury z czerwonej borówki. Kurczak w sosie paprykowym nie rozpada się a jest bardzo miękki i smaczny. Papryka i grzyby oprócz aromatu dopełniają reszty. Powidła to mój sekretny składnik, obowiązkowy w wielu daniach - na słodko, kwaśno, czy słono.

 
Kurczak w sosie paprykowo-grzybowym
  Kurczak w sosie paprykowym nie rozpada się. Jest bardzo miękki i smaczny. Polecam!!!

Składniki: 

kilka nóżek i skrzydełek lub porcjowany kurczak
2 łyżki octu balsamicznego
1/4 szklanki wina lub octu winnego
2 łyżki powideł
2 łyżki oleju
1 cebula
3 pazurki czosnku
3-4 grzyby suszone lub świeże
płaska łyżka słodkiej papryki
zioła prowansalskie
liść laurowy
szczypta pieprzu cayenne lub pieprzu czarnego
sól

Wykonanie

W przeddzień marynujemy posolonego kurczaka, dodając do niego powidła, wino, ocet balsamiczny i olej. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki. Mieszanina tych składników wspaniale kruszy mięso, nie tylko drobiowe. Na drugi dzień rumienimy  krótko kurczaka (pod przykryciem - nie dopuszczając do pryskania we wszystkich kierunkach), dolewamy szklankę bulionu warzywnego lub wody, dodajemy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek, liść laurowy, zioła prowansalskie, sól, pieprz, paprykę i rozdrobnione grzyby. Dusimy maksymalnie przez 30 minut. Na koniec zagęszczamy, rozpuszczając w niewielkiej ilości zimnej wody płaską łyżkę mąki i łączymy z resztą sosu.
 Mięso nie musi być poddawane długotrwałej obróbce termicznej, żeby było miękkie. Jest wiele cudownych substancji, które skracają czas przygotowań. Można dusić mięso w jabłkach, w winie, czy z dodatkiem konfitury z czerwonej borówki. Kurczak w sosie paprykowym nie rozpada się a jest bardzo miękki i smaczny. Papryka i grzyby oprócz aromatu dopełniają reszty. Powidła to mój sekretny składnik, obowiązkowy w wielu daniach - na słodko, kwaśno, czy słono.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.