Porcja na
cztery osoby
Składniki:
2 litry wody
3-4 starte ogórki kiszone
Warzywa pokrojone w kostkę lub w
plastry
1 cebula
2 pazurki czosnku
Szklanka kaszy jaglanej
Łyżka kopiasta śmietany
Płaska łyżka mąki (opcjonalnie, wystarczy dać więcej kaszy)
2-3 łyżki oleju
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, świeży tymianek lub bazylia (lubię dodawać zamiast pieprzu czarnego pieprz
Cayenne i świeży tarty imbir – zupa świetny ma smak – ale trzeba ostrożnie
dozować, by nie przeholować ostrości)
Przygotowanie
Rozdrobnione warzywa wrzucamy do
garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na płytę grzejną. Dodajemy liście
laurowe, ziele angielskie. Kiedy zupa zaczyna się gotować, solimy według
uznania, najlepiej jak najmniej, gdyż ten zestaw składników, nie wymaga
wyraźnego smaku soli. Po dziesięciu minutach, dodajemy opłukaną kaszę jaglaną i starte
ogórki. Gotujemy kolejne dziesięć minut. Na kilka minut przed końcem, dodajemy
przyprawy. Rozgrzewamy olej lub masło klarowane na patelni i
wrzucamy posiekaną cebulę. Na zrumienioną cebulę ścieramy czosnek i krótko
dusimy. Na koniec wsypujemy na patelnię mąkę. Mieszamy z cebulą i czosnkiem.
Cebulową papkę rozcieńczamy zupą (dwie łyżki wazowe zupy wlewane stopniowo ) i śmietaną. Po czym,
wlewamy do garnka, łącząc z pozostałą zupą. Zupę wlewamy do bulionówek lub
talerzy, posypując wierzch natką.
Zupa jaglana to złoty środek na zdrowie. Jest bardzo smaczna i nie wymaga dodatkowych wkładek, typu skrzydełko, czy nóżka. Ilość białka, minerałów i witamin, zupełnie wystarczy, do prawidłowego rozwoju. Róbmy takie zupki dzieciom jako odtrutkę od solonych chipsów i innych śmieciuchów. Zapraszam na stronę kasza jaglana - złoty środek na odchudzanie
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Zupa jaglana to złoty środek na zdrowie. Jest bardzo smaczna i nie wymaga dodatkowych wkładek, typu skrzydełko, czy nóżka. Ilość białka, minerałów i witamin, zupełnie wystarczy, do prawidłowego rozwoju. Róbmy takie zupki dzieciom jako odtrutkę od solonych chipsów i innych śmieciuchów. Zapraszam na stronę kasza jaglana - złoty środek na odchudzanie
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Witam, mam pytanie czy "pazurek" czosnku, to to samo co ząbek? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak to oczywiście to samo. Pozdrawiam serdecznie
UsuńKasza jaglana kroluje na naszym stole w formie sniadaniowych jaglanek. W zupie jeszcze nie probowalam, ale tutataj zapowiada sie niezle ;-) Proponuje jednak zamiast maki i smietany, dodac ciecierzyce. Ugotowana i zmielona w blenderze na gladka mase (do blendera naleze dolac troche wody, w ktorej gotowalismy ciecierzyce). Ciecierzyca, podobnie jak kasza jaglana, to skarbnica zdrowia, w przeciwienstwie do macznych zasmazek.
OdpowiedzUsuńW zupach kasza jaglana jest idealna a co do zagęstników to mogą zupełnie byc zbędne. Wystarczy dać więcej kaszy niż w przepisie lub zrobić tak jak piszesz. Dzieki za zostawianie pomysłów i podpowiedzi. Pozdrawiam
Usuń