Strony

piątek, 9 listopada 2012

Zupa jaglana - złoto na talerzu

Zupy z kaszą jaglaną , jak dla mnie to jedne z najsmaczniejszych dań na ciepło.



Porcja na cztery osoby

Składniki:

2 litry wody
3-4 starte ogórki kiszone
Warzywa pokrojone w kostkę lub w plastry
1 cebula
2 pazurki czosnku
Szklanka kaszy jaglanej
Łyżka kopiasta śmietany
Płaska łyżka mąki (opcjonalnie, wystarczy dać więcej kaszy)
2-3 łyżki oleju
Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, natka pietruszki, świeży tymianek lub bazylia (lubię dodawać zamiast pieprzu czarnego pieprz Cayenne i świeży tarty imbir – zupa świetny ma smak – ale trzeba ostrożnie dozować, by nie przeholować ostrości)


 Przygotowanie


Rozdrobnione warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy na płytę grzejną. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Kiedy zupa zaczyna się gotować, solimy według uznania, najlepiej jak najmniej, gdyż ten zestaw składników, nie wymaga wyraźnego smaku soli. Po dziesięciu minutach, dodajemy opłukaną kaszę jaglaną i starte ogórki. Gotujemy kolejne dziesięć minut. Na kilka minut przed końcem, dodajemy przyprawy.  Rozgrzewamy olej lub masło klarowane na patelni i wrzucamy posiekaną cebulę. Na zrumienioną cebulę ścieramy czosnek i krótko dusimy. Na koniec wsypujemy na patelnię mąkę. Mieszamy z cebulą i czosnkiem. Cebulową papkę rozcieńczamy zupą (dwie łyżki wazowe zupy wlewane stopniowo ) i śmietaną. Po czym, wlewamy do garnka, łącząc z pozostałą zupą. Zupę wlewamy do bulionówek lub talerzy, posypując wierzch natką.
 

Zupa jaglana to złoty środek na zdrowie. Jest bardzo smaczna i nie wymaga dodatkowych wkładek, typu skrzydełko, czy nóżka. Ilość białka, minerałów i witamin, zupełnie wystarczy, do prawidłowego rozwoju. Róbmy takie zupki dzieciom jako odtrutkę od solonych chipsów i innych śmieciuchów. Zapraszam na stronę kasza jaglana - złoty środek na odchudzanie

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

4 komentarze:

  1. Witam, mam pytanie czy "pazurek" czosnku, to to samo co ząbek? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to oczywiście to samo. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  2. Kasza jaglana kroluje na naszym stole w formie sniadaniowych jaglanek. W zupie jeszcze nie probowalam, ale tutataj zapowiada sie niezle ;-) Proponuje jednak zamiast maki i smietany, dodac ciecierzyce. Ugotowana i zmielona w blenderze na gladka mase (do blendera naleze dolac troche wody, w ktorej gotowalismy ciecierzyce). Ciecierzyca, podobnie jak kasza jaglana, to skarbnica zdrowia, w przeciwienstwie do macznych zasmazek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zupach kasza jaglana jest idealna a co do zagęstników to mogą zupełnie byc zbędne. Wystarczy dać więcej kaszy niż w przepisie lub zrobić tak jak piszesz. Dzieki za zostawianie pomysłów i podpowiedzi. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.