piątek, 16 listopada 2012

Zalewajka (żurek) - królowa poniedziałków

Witam serdecznie. Bardzo lubię proste zupy, zwłaszcza po wypasionych przyjęciach. Nie byłabym sobą, gdybym do nich czegoś nie dołożyła. Ze wschodnich przypraw cenię kurkumę, gdyż oprócz walorów zdrowotnych potrawy wyglądają lepiej.


Składniki 

(porcja na 4 osoby)

4-5 dużych ziemniaków
2 litry wody
0,5 szklanki barszczu najlepiej własnej roboty 
1 cebula
2 ząbki czosnku
0,5 płaskiej łyżeczki kurkumy
odrobinę roztartej bazylii
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju lub plaster boczku ( w zależności od diety)


Przygotowanie


Umyte i ubrane ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i stawiamy na płytę. Cebulkę kroimy drobno i rumienimy na rozgrzanym oleju lub boczku (kwestia wyboru), dodając pod koniec starty czosnek. Całość dodajemy do gotującej zupy. Zalewajka gotuje się około 15 minut (młode kartofle gotują się tylko 10 minut). Na koniec wlewamy barszcz, dodajemy kurkumę, pieprz i próbujemy, Zupa jest bardzo smaczna i nigdy się nie przeje. Polecam!!!

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...