Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły.
Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
Strony
▼
piątek, 16 listopada 2012
Zalewajka (żurek) - królowa poniedziałków
Witam serdecznie. Bardzo lubię proste zupy, zwłaszcza po wypasionych przyjęciach. Nie byłabym sobą, gdybym do nich czegoś nie dołożyła. Ze wschodnich przypraw cenię kurkumę, gdyż oprócz walorów zdrowotnych potrawy wyglądają lepiej.
Składniki
(porcja na 4 osoby)
4-5 dużych ziemniaków 2 litry wody 0,5 szklanki barszczu najlepiej własnej roboty 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 płaskiej łyżeczki kurkumy odrobinę roztartej bazylii sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju lub plaster boczku ( w zależności od diety)
Przygotowanie
Umyte i ubrane ziemniaki kroimy w kostkę, zalewamy wodą, solimy i stawiamy na płytę. Cebulkę kroimy drobno i rumienimy na rozgrzanym oleju lub boczku (kwestia wyboru), dodając pod koniec starty czosnek. Całość dodajemy do gotującej zupy. Zalewajka gotuje się około 15 minut (młode kartofle gotują się tylko 10 minut). Na koniec wlewamy barszcz, dodajemy kurkumę, pieprz i próbujemy, Zupa jest bardzo smaczna i nigdy się nie przeje. Polecam!!! Życzę smacznego! Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.