Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły.
Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
Strony
▼
środa, 14 listopada 2012
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i rzodkiewki
(Porcja na 4 osoby)
Składniki
Mała kapusta pekińska 2 czerwone papryki 0,5 pęczka rzodkiewki (opcjonalnie) 1 czerwona cebulka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki chrzanu 4-5 łyżeczek majonezu (najlepiej własnej roboty) sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
Kapustę, paprykę, rzodkiewkę, myjemy pod bieżącą wodą. Paprykę pozbawiamy nasion i białych części z jej wnętrza. Wszystkie warzywa drobno kroimy i przyprawiamy: solą, pieprzem (czarnym lub cayenne), sokiem z limonki (cytryny) i cukrem. Mieszamy składniki i odstawiamy surówkę na kilka minut do przegryzienia smaków. W międzyczasie mieszamy majonez z chrzanem i dodajemy do surówki. Ponownie mieszamy.Surówka z papryki i kapusty jest doskonałym źródłem najważniejszych witamin (C, A, B, E) i cennych minerałów - magnez, potas i wapń. Zapraszam na stronę: papryka królowa warzyw i zachęcam do posiłków z jej udziałem, zwłaszcza jesienią, kiedy jest w pełni wartościowa i najtańsza. Życzę smacznego Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.