Składniki
1 płat ciasta francuskiego
150 gram białego sera
1 jajko
1,5 łyżki cukru
płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
aromat migdałowy
Rożki serowe -przygotowanie
Ucieramy ser z cukrem, żółtkiem, dodając pod koniec aromat i budyń. Rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy go na kwadraty (moje mają wymiar około 7cm x 7cm, ale mogą być większe - łatwiej będzie je nadziewać i sklejać), przy pomocy ostrego noża, dzięki temu, po upieczeniu, będzie widać poszczególne warstwy. Nie wyrzucamy papieru, na którym spoczywa ciasto francuskie, gdyż można nim wyłożyć blachę, na której układamy rożki. Lepimy rożki, układając na każdym kwadracie tyle masy serowej, by dały się zlepić. Smarujemy rożki roztrzepanym białkiem, omijając brzegi, będą lepiej rosły i listkowały.
Rożki układamy w formie, zachowując odstępy. Po czym smarujemy wierzch każdego rożka białkiem (Smarujemy rożki roztrzepanym białkiem, omijając brzegi, będą lepiej rosły i listkowały) i posypujemy cukrem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200-220 stopni Celsjusza i pieczemy około 18-20 minut.
Rodzaj nadzienia to kwestia upodobań. Ciasto francuskie lubi słodkie i słone nadzienie, więc można z łatwością wykazać się pomysłowością. Zapraszam na pyszną wersję z serem i fasolą szparagową (świeża fasola szparagowa, jak i ta z mrożonki świetnie się do tego nadaje). Przepis dostępny na filmie tutaj a także pod adresem http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/07/rozki-z-ciasta-francuskiego-z-serem-i.html
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
ładnie wygląda
OdpowiedzUsuń