Strony

piątek, 28 września 2012

Szybki sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami smakuje wybornie a jego przygotowanie jest naprawdę łatwe. Polecam!

W. Domogród


Składniki na sernik z brzoskwiniami


Duża paczka biszkoptów lub herbatników
1 kilogram zmielonego twarogu półtłustego
5 jaj
3/4 szklanki cukru
pół szklanki śmietany 18%
7 sporych brzoskwiń ( cztery brzoskwinie kroimy w kostkę, mieszamy z łyżką cukru i skrapiamy sokiem z cytryny lub likierem pomarańczowym, pozostałe brzoskwinie kroimy w pół-plastry i skrapiamy sokiem z cytryny)
budyń śmietankowy
olejek migdałowy
1 galaretka
szczypta soli

Przygotowanie


Formę 25 cm x 40 cm wykładamy ciastkami, delikatnie skrapiamy je wodą z sokiem z cytryny. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C. Białka  z dodatkiem soli, ubijamy na sztywno, dodając pod koniec miksowania łyżkę cukru, by zapobiec opadaniu piany. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, do której dodajemy ser, śmietanę, olejek migdałowy a na koniec pokrojone w kostkę brzoskwinie i budyń śmietankowy. Wszystko mieszamy łyżką i dodajemy w porcjach ubite białko, dzięki któremu nasz sernik będzie puszysty. Wykładamy szybko masę na biszkopty lub herbatniki i pieczemy około 50 - 60 minut. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, nie odcinamy go od blachy. Na wystudzonym serniku układamy pół-plastry brzoskwiń, wkładamy na chwilę do lodówki a po wyjęciu, polewamy tężejącą galaretką i ponownie wkładamy do lodówki na pół godziny. Sernik z brzoskwiniami smakuje wybornie a jego przygotowanie jest naprawdę łatwe. Polecam!

Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika


4 komentarze:

  1. Dziękuje za ten przepis będzie dobry na święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć zdjęcie z komórki, ale ten sernik jest wyjątkowo smaczny i pięknie wygląda na stole, zwłaszcza świątecznym. Pozdrawiam

      Usuń
  2. W samą porę……akurat idą święta…….na pewno skorzystam z Twego przepisu bo wygląda przesmacznie
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beato. Zdjęcie tego ciasta robiłam kilka lat temu lichym aparatem z komórki a ciasto jest naprawdę super. Wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.