środa, 10 grudnia 2025

Świąteczne francuskie paszteciki zawsze znikają błyskawicznie plus przepis na szybki pasztet

 Witam Kochani! Polecam prosty sposób na pyszne paszteciki w świątecznej odsłonie jako ekstra dodatek do barszczu czerwonego czy po prostu solo. Można upiec wcześniej i zapakować do zamrażalnika, jeśli nie ma na to czasu tuż przed.



Składniki na ok. 40 szt.

2 ciasta francuskie (ok. 600 g)

kilka plastrów boczku (u mnie wędzony parzony gotowy do użycia)

trochę mozzarelli pokrojonej na drobno

1 żółtko rozbełtane do posmarowania

2-3 łyżki sosu pomidorowego lub keczupu


Składniki na farsz (pasztet)

połowa piersi z kurczaka albo mięso z dwóch udek pokrojone

1 cebula średnia

1-2 ząbki czosnku

tłuszcz do smażenia

1 całe jajo

ok. 50 ml rosołu lub wody

przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka ostra lub pieprz, majeranek, sól

Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Podsmażam kurczaka na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia i dodaję pokrojoną drobniej cebulę. Chwilę podsmażam i dodaję przyprawy. Dalej podsmażam mieszając. To krótka obróbka, którą kończę dodaniem czosnku ścierając go na tarce. Mieszam i zaraz zdejmuję z grzania, by czosnek się nie przypalił. Po przestudzeniu wkładam mięso do rozdrabniacza i całe jajo. Miksuję. Masa po chwili gotowa, ale może być ścisła, co nie przeszkadza, gdybyście chcieli upiec pasztet w foremce, ale jako nadzienie tempo by się smarowało, dlatego dodaję trochę rosołu jak mam a jak nie mam może być letnia woda. Miksuję ponownie. W trakcie warto spróbować czy smak właściwy.

Wybieram foremki świąteczne do wykrawania ciastek (u mnie choinka i gwiazdka a rogalik też będzie pasował)


Oprócz typowych pasztecików u mnie jeszcze francuskie z boczkiem. Boczek na choinki najwygodniej pokroić na trójkąty. Zanim położę na dolnym cieście boczek wcześniej posmaruję je sosem pomidorowym. W przypadku pasztecików nie smaruje tej dolnej choinki ani gwiazdki ani rogalika. Złożone choinki i gwiazdki dobrze jest po bokach docisnąć do siebie, by stabilnie się piekły zachowując piękny kształt. Z ciasta, które zostaje można wywałkować na placek i zrobić jeszcze np: proste kwadraty.


Przed włożeniem do nagrzanego piekarnika do temperatury, w której się będą piekły smaruję rozbełtanym żółtkiem. Francuskie smakołyki piekę ok. 22 minuty w temperaturze 180 stopni C.

Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...