Witam Kochani! Polecam prosty sposób na pyszne paszteciki w świątecznej odsłonie jako ekstra dodatek do barszczu czerwonego czy po prostu solo. Można upiec wcześniej i zapakować do zamrażalnika, jeśli nie ma na to czasu tuż przed.
Składniki na ok. 40 szt.
2 ciasta francuskie (ok. 600 g)
kilka plastrów boczku (u mnie wędzony parzony gotowy do użycia)
trochę mozzarelli pokrojonej na drobno
1 żółtko rozbełtane do posmarowania
2-3 łyżki sosu pomidorowego lub keczupu
Składniki na farsz (pasztet)
połowa piersi z kurczaka albo mięso z dwóch udek pokrojone
1 cebula średnia
1-2 ząbki czosnku
tłuszcz do smażenia
1 całe jajo
ok. 50 ml rosołu lub wody
przyprawy: gałka muszkatołowa, papryka ostra lub pieprz, majeranek, sól
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Podsmażam kurczaka na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia i dodaję pokrojoną drobniej cebulę. Chwilę podsmażam i dodaję przyprawy. Dalej podsmażam mieszając. To krótka obróbka, którą kończę dodaniem czosnku ścierając go na tarce. Mieszam i zaraz zdejmuję z grzania, by czosnek się nie przypalił. Po przestudzeniu wkładam mięso do rozdrabniacza i całe jajo. Miksuję. Masa po chwili gotowa, ale może być ścisła, co nie przeszkadza, gdybyście chcieli upiec pasztet w foremce, ale jako nadzienie tempo by się smarowało, dlatego dodaję trochę rosołu jak mam a jak nie mam może być letnia woda. Miksuję ponownie. W trakcie warto spróbować czy smak właściwy.
Wybieram foremki świąteczne do wykrawania ciastek (u mnie choinka i gwiazdka a rogalik też będzie pasował)
Oprócz typowych pasztecików u mnie jeszcze francuskie z boczkiem. Boczek na choinki najwygodniej pokroić na trójkąty. Zanim położę na dolnym cieście boczek wcześniej posmaruję je sosem pomidorowym. W przypadku pasztecików nie smaruje tej dolnej choinki ani gwiazdki ani rogalika. Złożone choinki i gwiazdki dobrze jest po bokach docisnąć do siebie, by stabilnie się piekły zachowując piękny kształt. Z ciasta, które zostaje można wywałkować na placek i zrobić jeszcze np: proste kwadraty.
Życzę udanych wypieków!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.