Kuchnia to sztuka dla każdego - angażuje wszystkie zmysły.
Zapraszam na proste pyszne przepisy na blogu i na filmie
środa, 17 grudnia 2025
Schab pieczony prosty przepis na domową wędlinę
Witam Kochani! Polecam pyszny schab pieczony, jeśli tylko lubicie chude mięso. Po upieczeniu sprawdzi się znakomicie na stół świąteczny. Idealnie się kroi i najlepiej smakuje pokrojony w cieńsze plastry.
Składniki
około 1 kg schabu
około 400-500 ml wody chłodnej, jesli naczynie podpasowane jest do formy jak na zdjęciu o wymiarach zbliżonych do: 26 cm x 10 cm
kilka liści laurowych i ziela angielskiego
kilka plastrów boczku
Pozostałe przyprawy u mnie po szczypcie majeranku, pieprzu naturalnego i ziołowego oraz niewielką szczyptę rozmarynu
Do rondla wlewam ok. 200 ml wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy, sól. Mieszam i gotuje 5 minut- nie mniej nie więcej. Wystudzony wywar dodaję do reszty płynu oraz wlewam ocet. Mieszam i wlewam do formy ze schabem tak, żeby cały się zanurzył. Odstawiam do macerowania na całą noc.
Następnego dnia odlewam płyn i osączam schab nieco na sicie. Wkładam ponownie do formy. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 170-175 stopni, grzałka góra-dół, środkowa półka. Schab obkładam z wierzchu boczkiem. Można użyć pokrywy lub obłożyć wierzch formy folią aluminiową, by się pieczyste łagodniej rumieniło-ja to pominęłam. Piekę 50-60 minut.
Życzę Kochani Radosnych Świąt Bożego Narodzenia
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze. Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.