sobota, 4 listopada 2017

Grzyby w cieście najsmaczniejsze prosty przepis

Witam Kochani! W tym roku zbiory grzybów bogate, ale jeśli ich nie macie żaden kłopot, bo z pieczarkami ten prosty przepis super się sprawdza a smak nic dodać nic ująć: rewelacja . U nas w czasie Wigilii to specjał NUMER JEDEN.



Składniki na około 1 spory półmisek


około 15 większych suszonych grzybów borowików, podgrzybków
około 7-8 większych świeżych pieczarek
sól, pieprz do smaku
woda do moczenia i gotowania
olej do smażenia




Ciasto przepis



około 1,5 szklanki mąki  (szklanka 250 ml) i ok. 100 ml letniej wody lub tyle, żeby uzyskać gęściejsze ciasto od naleśnikowego

2 mniejsze lub jedno spore jajo

1 łyżeczka octu z jabłek lub spirytusu

szczypta soli  i pieprzu


Przygotowanie


Grzyby suszone zalewam zimną wodą w przeddzień późnym wieczorem lub na 5-6 godzin przed gotowaniem. Jeśli grzyby leśne były bardzo ciemne to znak, że suszyły się w wysokiej temperaturze i mogą mieć sporo goryczy. Wtedy wodę z moczenia trzeba odlać - ja tego nie zrobiłam, bo grzyby aromatyczne, spokojnie się suszyły. Gotuję je więc w tej samej wodzie około 10 minut i odcedzam na sicie ułożonym na garnku, gdzie zbierze się wywar, którego zaraz przeleję do wyparzonego słoika. Dobrze zakręcam by się samoistnie zawekował tzn. zakrętka zrobi się wklęsła i taki słoik przechowuję w spiżarni do miesiąca czasu - idealny podkład do zupy grzybowej, którą można zrobić zaraz lub za tydzień czy dwa.



Pieczarki umyte pozbawiam ogonków (ogonki do zupy albo podsmażam i mam np do ziemniaków),  kroję wzdłuż kapelusza na pół - mniejsze pieczarki zostawiam w całości. Zalewam pieczarki w garnku gorącą wodą. Przyprawiam solą i gotuję krótko około 5 minut. Osączam na sicie - podobnie wywar z pieczarek trafia do zupy np jarzynowej albo mam bazę do sosu.



Ciasto: Do mąki dodaję sól, pieprz. Mieszam na sucho. Dodaje ocet, jajka, ciut wody tzn tyle, żeby wyszło ciasto gęściejsze od naleśnikowego. Mieszam na gładko i odstawiam na minimum 15 minut. Ciasto jeszcze ciut zgęstnieje, zrobi się bardziej kleiste-generalnie po odpoczynku lepiej przylega do grzybów czy np do jabłek w plastrach.



Obtaczam w cieście kolejno wystudzone grzyby Smażę na rozgrzanym tłuszczu krótko do zrumienienia. Osączam na bibule. Gotowe!


Życzę najlepszych smaków!
Pozdrawiam Weronika

7 komentarzy:

  1. Ale świetne! Dawno za mną coś takiego chodziło ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wpis :) Przyznam, że właśnie czegoś takiego szukałam, bo nigdy nie próbowałam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas to zmienić, bo to wyjątkowy smakołyk. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Świetny przepis,wart sporządzenia w domu.Dziękuję przyda się na święta,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Modraszko polecam. Pychota! Pozdrawiam Cię serdecznie i bardzo dziękuje za odwiedziny

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.