środa, 16 września 2015

Wątróbka drobiowa jak zrobić

Od czasu do czasu warto odżywić organizm porządna dawką wątróbki, bogatej w żelazo, kwas foliowy, witaminę PP i witaminy z grupy B. Proponuję prosty sprawdzony i szybki zestaw z ryżem lub z kaszą jaglaną we wcześniejszym przepisie LINK. Do tego prosta surówka ze świeżej kapusty LINK, słowem wypasione konkretne danie.



Składniki na 3 osoby


około 0,5 kg wątróbki drobiowej lub innej (technika jest podobna, z tym że wieprzowe, wołowe ... lepiej pokroić na cieńsze plastry)
1-3 łyżki oleju do smażenia
1-2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
świeże zioła - tymianek, cząber
łyżeczka płaska ziół suszonych - pieprz ziołowy plus szczypta chilli

Przygotowanie


LINK do przygotowania na filmie

Wątróbkę oczyszczam z nadmiaru jasnych błonek, które po upieczeniu są twarde i niesmaczne. Gdy trafię na woreczek żółciowy to go ostrożnie usuwam. Gdyby się rozlał, popsuł by smak całego dania nieprzyjemną goryczą. Wątróbkę myję w zimnej wodzie i osączam. Można ją podzielić na mniejsze kawałki. Obtaczam wątróbkę w mące, strzepuję jej nadmiar i układam na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Prawie jednocześnie smażę  pokrojoną na drobno cebulę na rumiano, dodając pod koniec posiekany czosnek ze świeżymi ziołami i szczyptą soli. Podpiekam wątróbkę około dwóch minut z każdej strony na niedużym grzaniu. Mieszam. Po chwili posypuję suszonymi ziołami, dolewam około 3/4 szklanki wody. Pojawia się sos.
Mieszam i przyprawiam solą do smaku. Duszę jeszcze pod przykryciem, żeby wątróbka nie była różowa, bo taką lubimy w kolorze pasztetu. Całość przygotowania trwa 5- 10 minut.
Wątróbkę szybciej usmażyć bez mąki lub z mąką dodaną pod koniec, posypując po wierzchu (jedna łyżka mąki) trzeba wymieszać całość, zaraz dodać wodę i rozprowadzić na sos.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



9 komentarzy:

  1. Nie przepadam za wątróbką ale przepis zapisuję, bo nigdy nie wiem jak ją zrobić a często przygotowuję ją dla rodzinki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Nie zawsze przygotowuje się to, co się lubi. Dziękuję za wizytę

      Usuń
  2. Wątróbkę albo się kocha albo nienawidzi....a ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na szczęście wszyscy lubią a codziennie jej jeść nie potrzeba

      Usuń
  3. Jakoś mam problem z przełamaniem się do wątróbki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba się przełamać. Rozumiem/ będąc nastolatką nie lubiłam rosołu

      Usuń
  4. Uwielbiam wątróbkę i wystarczy mi nawet tylko z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak lubie prosto a ze świeżym pieczywem to dopiero smak

      Usuń
  5. to z pewnością nie moje gusta ;p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.