niedziela, 13 kwietnia 2014

Jak upiec białą surową kiełbasę

Jednym z łatwiejszych sposobów przygotowania domowej białej kiełbasy jest po prostu upieczenie jej w piekarniku. Można to zrobić bez przypraw i też będzie bardzo pyszna na zimno i na ciepło - do barszczu lub do kanapek, na święta i na dni powszednie. Polecam!!!



Kiełbaski można ponacinać nożem, żeby łatwiej wchłonęły marynatę

Składniki marynaty a właściwie sosu do zaostrzenia smaku


1-2 łyżki musztardy
1 łyżeczka miodu
2 łyżki wina lub piwa
1 łyżka oleju
1 łyżeczka majeranku
szczypta ziół prowansalskich
szczypta czerwonej mielonej papryki
szczypta soli (opcjonalnie)





Przygotowanie


1. Łączę składniki marynaty a właściwie gęstego sosu i nanoszę na kiełbaski, ułożone w posmarowanym olejem naczyniu ceramicznym.

2. Wstawiam do piekarnika na około 30 minut - 180 stopni C. , grzałka góra-dół. Pod koniec na 2-3 minuty można kiełbaski przyrumienić na funkcji grilla, Moje były także bardzo dobrze doprawione w środku, więc nie nacinałam kiełbasek. Jeśli kupuję surową kiełbasę w sklepie, co bardzo rzadko mi się to zdarza, w połowie pieczenia nacinam je, żeby przyprawy poprawiły ich smak.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika



2 komentarze:

  1. Ależ apetycznie wygląda ta kiełbaska, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wyglada. A jak smakuje. Palce lizac. 😍😍😍

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.