Witam Kochani! Polecam prosty sposób na wartościowe, mięciutkie mięso z kurczaka bez panierki.
Składniki na 3-4 porcje
ok. 60 dag fileta z kurczaka lub indyka
sól do smaku oraz przyprawy ziołowe wg uznania ( u mnie szczypta majeranku, pieprz ziołowy, papryka słodka i trochę ostrej)
1 łyżka oleju najlepiej nierafinowanego (rzepakowy albo oliwa)
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Mięso kroję wzdłuż, jeśli jest zbyt grube a cienkie zostawiam takie jakie są. Ogólnie dzielę na kawałki nie za duże, niemałe - polędwiczki od piersi najlepiej odkroić i już nie dzielić na mniejsze, bo nawet grubsze są na tyle delikatne, ze szybko dochodzą podczas pieczenia. Mięso oprószam na desce z jednej strony solą i przyprawami oraz delikatnie smaruje olejem a raczej dotykam pędzlem ruchem nieposuwistym. Układam mięso przyprawioną częścią do spodu (jedna warstwa w odpowiednio dobranym naczyniu pod względem wielkości. Oprószam szczypta soli i przyprawami oraz smaruję olejem. Można na 10-15 minut odstawić mięso, by przeszło przyprawami -ja akurat po kilku minutach zaraz wstawiłam mięso bez przykrycia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C.: przez pierwsze 15 minut piekę ok. 15 minut na funkcji grzałka góra-dół a kolejne 15 minut piekę na funkcji grilla do lekkiego zrumienienia.
Przepyszny mięciutki filet. Bardzo polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.