środa, 17 lipca 2024

Zapiekanka przepyszna kalafior cukinia fasolka szparagowa

 Witam Kochani! Polecam pożywną zapiekankę na letnie leniwe popołudnia.


 

Składniki na typową formę do tarty

połowa niedużego kalafiora
połowa niedużej cukinii
garść fasolki szparagowej
2 marchewki

Zalewa (sos) do zapiekanki
150-200 g jogurtu naturalnego
3-4 jajka
1-2 łyżki śmietany
1-2 łyżki oleju lub kilka wiórek masła
5 dag sera żółtego do starcia
przyprawy wg uznania
sól do smaku
pęczek koperku

Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie



Różyczki kalafiora, marchew w całości, fasolkę, cukinię pokrojoną układam w naczyniu do gotowania na parze. Gotuję ok. 13-15 minut pod przykryciem do miękkości ale tak, by warzywa zachowały jędrność. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.

Kalafior rozdrabniam w naczyniu do zapiekania. Pomiędzy układam pokrojoną fasolkę, marchewkę, cukinię. 


Mieszam składniki sosu, do którego dodaję jeszcze część startego sera i posiekanego koperku.


Piekę około 25 minut w temperaturze 175-180 stopni C. środkowa półka, grzałka góra-dół. Na 5 minut przed końcem posypuję wierzch zapiekanki resztką startego sera. Najlepiej porcjować, jak zapiekanka nieco ostygnie.

Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.

Polecany post

Babka pomarańczowa szybka i puszysta najlepszy przepis

Witam Kochani. Dzisiaj polecam moją sprawdzoną recepturę na bardzo pyszną babkę z sokiem z pomarańczy i co najważniejsze przygotowaną przy m...