Strony

czwartek, 11 lipca 2024

Ogórki kiszone ze świeżym koperkiem w plastrach w słoikach

 Witam Kochani! Polecam wygodny przepis na ogórki kiszone do kanapek czy sałatek z dużą ilością świeżego koperku. 


Składniki na ok.5 słoików o pojemności .ok. 0,5-0,6 litra


ok. 2 kg ogórków typowych do kiszenia ładnych świeżych 

spory pęczek świeżego koperku

2 łyżki soli bez sztucznych dodatków(ok. 40 g)

kilka ziaren ziela angielskiego

1-2 łyżeczki gorczycy

można dodać ulubione zioła suszone lub np: 1-2 łyżeczki kurkumy

2-3 ząbki czosnku


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Kiedy ogórki są dobrze umyte ścinam twardsze końcówki i tnę w plastry w robocie lub na tarce. Dodaję sól, starty czosnek, gorczycę, ziele angielskie i mieszam. Odstawiam na kilka godzin, żeby ogórki oddały sok. Mieszam w trakcie kilka razy. Siekam na drobno koperek. Dodaję do ogórków. Mieszam i ponownie odstawiam na kilka chwil. Wkładam do słoików ubijając przy tym plastry dozując odpowiednio sok, który się wcześniej zebrał w naczyniu z ogórkami. Przy ucisku zawartości w słoikach sok powinien wypłynąć na wierzch. Warto zostawić 2 cm wolnej przestrzeni między zakrętką a ogórkami. Zakręcić. Odstawić na tacy na ok. 7-10 dni aż ucichnie fermentacja. W trakcie usuwam wycieki z tacy i wycieram  słoiki. Kiedy słoiki są odpowiednie przenoszę w chłodne ciemne miejsce.


Życzę bogatej spiżarni

Pozdrawiam Weronika

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.