Witam Kochani! Polecam wygodny przepis na ogórki kiszone do kanapek czy sałatek z dużą ilością świeżego koperku.
Składniki na ok.5 słoików o pojemności .ok. 0,5-0,6 litra
ok. 2 kg ogórków typowych do kiszenia ładnych świeżych
spory pęczek świeżego koperku
2 łyżki soli bez sztucznych dodatków(ok. 40 g)
kilka ziaren ziela angielskiego
1-2 łyżeczki gorczycy
można dodać ulubione zioła suszone lub np: 1-2 łyżeczki kurkumy
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie
LINK do przygotowania na filmie
Kiedy ogórki są dobrze umyte ścinam twardsze końcówki i tnę w plastry w robocie lub na tarce. Dodaję sól, starty czosnek, gorczycę, ziele angielskie i mieszam. Odstawiam na kilka godzin, żeby ogórki oddały sok. Mieszam w trakcie kilka razy. Siekam na drobno koperek. Dodaję do ogórków. Mieszam i ponownie odstawiam na kilka chwil. Wkładam do słoików ubijając przy tym plastry dozując odpowiednio sok, który się wcześniej zebrał w naczyniu z ogórkami. Przy ucisku zawartości w słoikach sok powinien wypłynąć na wierzch. Warto zostawić 2 cm wolnej przestrzeni między zakrętką a ogórkami. Zakręcić. Odstawić na tacy na ok. 7-10 dni aż ucichnie fermentacja. W trakcie usuwam wycieki z tacy i wycieram słoiki. Kiedy słoiki są odpowiednie przenoszę w chłodne ciemne miejsce.
Życzę bogatej spiżarni
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.