Witam Kochani! W sezonie na młodą kapustę polecam szybki sposób na wiosenny obiadek.
Składniki
młoda kapusta
ok.600 g fileta z kurczaka lub z indyka.
1 cebula, 1 ząbek czosnku.
Sól pieprz do smaku.
1 łyżeczka miodu.
1 łyżka octu jabłkowego.
2-3 łyżki tłuszczu do smażenia.
Pęczek posiekanego koperku jeśli macie pod ręką.
przyprawy ziołowe wg uznania
Kapustę kroję raczej na większe kawałki. Filet z kurczaka lub mięso z udek kroję w średnią kostkę, cebulę zaś tradycyjnie siekam na drobno.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucam kawałeczki kurczaka, które delikatnie zrumienię na średnim grzaniu. Po czym zaraz dodaję cebulę, przyprawy-u mnie prym wiedzie bazylia, szczypta soli. Po krótkim podsmażeniu zaraz dodaje pokrojoną kapustę. Mieszam całość i duszę ok. 5 minut. W trakcie dosypuję nieco cukru lub miodu dla uzyskania lepszego smaku. Gdy kapusta zmięknie, ale zdecydowanie lepiej, by się nie rozgotowała, dodaję starty czosnek, łyżkę octu i jeśli mam koperek to też go nie pożałuję-póki co u mnie w ogródku jeszcze bardzo malutki. Ostatnie krótkie chwile mieszania, podgrzewania i gotowe do podania. Pychotka bez dodatków i oczywiście wyśmienita jako asysta do młodych ziemniaków, klusek czy kopytek.
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Obiadek jak u mojej babci :)
OdpowiedzUsuń