Strony

piątek, 17 maja 2024

Młoda kapusta na pyszny bigosik z mięsem drobiowym

 Witam Kochani! W sezonie na młodą kapustę polecam szybki sposób na wiosenny obiadek.   


        

Składniki                                               

młoda kapusta                                     

ok.600 g fileta z kurczaka lub z indyka.                 

1 cebula, 1 ząbek czosnku.                 

Sól pieprz do smaku.                          

1 łyżeczka miodu.                                

1 łyżka octu jabłkowego.                    

2-3 łyżki tłuszczu do smażenia.        

Pęczek posiekanego koperku jeśli macie pod ręką.                 

przyprawy ziołowe wg uznania


Kapustę kroję raczej na większe kawałki. Filet z kurczaka lub mięso z udek kroję w średnią kostkę, cebulę zaś tradycyjnie siekam na drobno. 

Na rozgrzany tłuszcz wrzucam kawałeczki kurczaka, które delikatnie zrumienię na średnim grzaniu. Po czym zaraz dodaję cebulę, przyprawy-u mnie prym wiedzie bazylia, szczypta soli. Po krótkim podsmażeniu zaraz dodaje pokrojoną kapustę. Mieszam całość i duszę ok. 5 minut. W trakcie dosypuję nieco cukru lub miodu dla uzyskania lepszego smaku. Gdy kapusta zmięknie, ale zdecydowanie lepiej, by  się nie rozgotowała, dodaję starty czosnek, łyżkę octu i jeśli mam koperek to też go nie pożałuję-póki co u mnie w ogródku jeszcze bardzo malutki. Ostatnie krótkie chwile mieszania, podgrzewania i gotowe do podania. Pychotka bez dodatków i oczywiście wyśmienita jako asysta do młodych ziemniaków, klusek czy kopytek.

Życzę smacznego!

Pozdrawiam Weronika

1 komentarz:

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.