Witam Kochani! Polecam przepyszną zapiekankę jedno-garnkową wygodną opcję. Brukselkę czas polubić, bo nie tylko smaczna. Właśnie zimą jest prawie jedynym świeżym warzywem z mnóstwem cennych składników i niewielką liczbą kalorii.
Składniki na formę o wym:ok. 28 cm x 20 cm
ok. 300 g brukselki
2-3 ziemniaki pokrojone lub 1,5 szklanki makaronu ugotowanego al dente
ok. 250 g pieczarek
dolna część pora
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
300 g śmietany chudej 12% tłuszczu
4-5 jaj
sól do smaku i przyprawy wg uznania
kawałeczek sera żółtego do starcia
LINK do przygotowania na filmie
Ziemniaki kroję w drobniejszą kostkę lub plastry. W naczyniu do zapiekania układam na ziemniakach brukselki-większe okazy dzielę na połówki lub ćwiartki. Posypuję pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulą.
Przygotowanie sosu
Do misy wlewam śmietanę, jajka, przyprawy, sól. Bełtam i na koniec dodaję posiekany por i starty czosnek. Mieszam i wlewam sos na warzywa, starając się by je pokrył-po prostu uciskam warzywa nieco łyżką. Na wierzch ścieram trochę sera i też lepiej jak ciut zatonie nie tworząc w piekarniku zbyt twardej skorupy.
Piekę w rozgrzanym piekarniku około godziny w temp. 175 stopni C. grzałka góra-dół. Pychotka i do tego łatwa w przygotowaniu.
Życzę smacznego
Pozdrawiam Weronika
Uwielbiam brukselkę, więc pewnie się skuszę. I pomyśleć, że jako dziecko jej nienawidziłam.
OdpowiedzUsuńCiekawa kompozycja smakowa. Chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńDziękuję za ocenę i polecam. Pozdrawiam
UsuńZrobiłam ta sałatkę na poprawiny i smakowała gościom bardzo :-)
OdpowiedzUsuń