Strony

poniedziałek, 29 stycznia 2024

Zapiekanka zimowa na kompletny pyszny obiad brukselka pieczarki por

 Witam Kochani! Polecam przepyszną zapiekankę jedno-garnkową wygodną opcję. Brukselkę czas polubić, bo nie tylko smaczna. Właśnie zimą jest prawie jedynym świeżym warzywem z mnóstwem cennych składników i niewielką liczbą kalorii.


Składniki na formę o wym:ok. 28 cm x 20 cm



ok. 300 g brukselki

2-3 ziemniaki pokrojone  lub 1,5 szklanki makaronu ugotowanego al dente

ok. 250 g pieczarek

dolna część pora

 1 mała cebula

1-2 ząbki czosnku

300 g śmietany chudej 12% tłuszczu

4-5 jaj

sól do smaku i przyprawy wg uznania

kawałeczek sera żółtego do starcia


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Ziemniaki kroję w drobniejszą kostkę lub plastry. W naczyniu do zapiekania układam na ziemniakach brukselki-większe okazy dzielę na połówki lub ćwiartki. Posypuję pokrojonymi pieczarkami i posiekaną cebulą.

Przygotowanie sosu

Do misy wlewam śmietanę, jajka, przyprawy, sól. Bełtam i na koniec dodaję posiekany por i starty czosnek. Mieszam i wlewam sos na warzywa, starając się by je pokrył-po prostu uciskam warzywa nieco łyżką. Na wierzch ścieram trochę sera i też lepiej jak ciut zatonie nie tworząc w piekarniku zbyt twardej skorupy.

Piekę w rozgrzanym piekarniku około godziny w temp. 175 stopni C. grzałka góra-dół. Pychotka i do tego łatwa w przygotowaniu.



Życzę smacznego

Pozdrawiam Weronika



4 komentarze:

  1. Uwielbiam brukselkę, więc pewnie się skuszę. I pomyśleć, że jako dziecko jej nienawidziłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa kompozycja smakowa. Chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ta sałatkę na poprawiny i smakowała gościom bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.