Witam Kochani w gorącym okresie przedświątecznym. Życzę Radosnych Świąt Bożego Narodzenia. Przy okazji polecam sernik z wyjątkowo kruchym ciastem i pyszną masą serową.
Masa sernikowa
1 kg twarogu półtłustego zmielonego
2 całe jajka
3 białka i 3 żółtka osobno
190 g cukru drobnego lub cukru pudru
100 g masła 82% tłuszczu
200 g śmietany 18%
ok. 60 g mąki ziemniaczanej lub 1,5 budyniu waniliowego
szczypta soli
aromat waniliowy
do nadziania: 6-8 połówek brzoskwiń osączonych z syropu
Ciasto mega kruche
ok. 400 g mąki pszennej
2 całe jajka
150 g cukru drobnego
100 g masła 82% tłuszczu
1 łyżka smalcu
aromat np. cukier waniliowy
szczypta soli
LINK do przygotowania na filmie
Przygotowanie ciasta
Do rozdrabniacza wsypuję przemiennie z tłuszczem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jajkami, aromatem i szczyptą soli. Miksuję krótko pulsacyjnie tylko do uzyskania kruszonki.
1/3 kruszonki odkładam do posypania wierzchu ciasta a pozostałą kruszonkę wsypuję na spód wysmarowanej formy i uciskam łyżką formując spód ciasta. Widelcem nakłuwam spód, bo podpiekam go przed wyłożeniem masy serowej, ale możecie od razu wyłożyć owoce, masę, owoce, kruszonkę i piec około godzinę w temp. 160 stopni C.
Spód podpiekam ok. 10 minut w temp. 180 stopni C. Odstawiam do wystudzenia.
Na wystudzonym spodzie układam pokrojone kawałki brzoskwiń (połowę owoców zostawiam do ułożenia na masie serowej)
Przygotowanie masy serowej
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno
Masło miękkie miksuję i po chwili dodaję cukier. Miksuję chwilkę i dodaję 2 całe jajka. Miksuję mniej więcej na jednolitą masę i dodaję 3 żółtka w króciutkich odstępach. Ponownie miksuję i zaraz dodaję zmielony ser (twaróg), mąkę ziemniaczaną, śmietanę i miksuję na gładko. Na koniec dodaję ubitą pianę i mieszam łyżką delikatnie do połączenia. Wylewam masę na owoce wyłożone na spodzie.
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 160 stopni C. grzałka góra-dół
Wyrównuję wierzch masy serowej i układam pozostałe owoce a wierzch posypuję kruszonką.
Piekę sernik około godzinę . Najlepiej smakuje ciasto na drugi dzień dobrze wystudzone: chrupiące ciasto z przepyszną tradycyjną masą serową.
Życzę Kochani udanych wypieków! Pozdrawiam Weronika
Czy mozna użyć sera z wiaderka
OdpowiedzUsuńSer z wiaderka rozrzedzi masę, więc owoce jak i kruszonka może opadać.
UsuńCzy składniki do ciasta kruchego (maslo i smalec) mają być zimne?
OdpowiedzUsuńTak tłuszcze powinny być zimne
Usuńprzepis z użyciem smalcu widzę pierwszy raz.
OdpowiedzUsuń