Witam Kochani! Zbliża się sezon na młoda kapustę, za którą tęsknię odkąd tylko zima się kończy. Udało mi się już taką kupić. Pewnie pochodzi z pośpiesznej uprawy, ale trudno, zwłaszcza, że robi się z niej błyskawiczne wyjątkowo pyszne danie.
Składniki na 3-4 porcje z mniejszej główki, ilość porcji zależy ile użyjecie kapusty
kapusta młoda
połówka piersi z kurczaka lub cała pierś
1 cebula, 1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny (średnio sok z połowy cytryny)
sól, cukier do smaku
przyprawy wg uznania -u mnie: bazylia susz, trochę papryki ostrej i słodkiej mielonej
trochę tłuszczu do podsmażenia mięsa i cebuli
LINK do przygotowania na filmie
Szatkuję kapustę, cebulę siekam drobno, mięso kroję mniej więcej jak na gulasz.
Podgrzewam tłuszcz na patelni i dodaję mięso. Obsmażam 1-2 minuty nieco na rumiano i zaraz dodaję cebulę. Mieszam i chwilkę podsmażam. Zaraz dodaję kapustę , sól, 1-2 łyżeczki cukru, przyprawy. Mieszam i duszę tylko do miękkości - w przypadku kapusty młodej to średnio zajmuję ok.5-7 minut. Na koniec ścieram czosnek na tarce i wyciskam sok z połówki cytryny (zamiast soku z cytryny może być łyżka octu). Mieszam, próbuję, koryguje smak i gotowe! Pychotka! Polecam!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.