Strony

wtorek, 17 stycznia 2023

Lepsze od pączków szybkościowe pyszne racuchy pulchne z jabłkiem

 Witam Kochani!. Teraz dobry czas na racuchy. Polecam mój sposób. Będziecie zachwyceni smakiem, niewielkim kosztem składników i krótkim czasem przygotowania.



Składniki na ok. 30 racuchów




3-4 średnie jabłka (doradzam odmianę champion)

280 g  mąki pszennej (2 szklanki o poj. 250 ml)

2 całe jajka

25 g drożdży świeżych lub 2,5 g suszonych + 1 łyżeczka cukru

250-300 ml mleka ciepłego lub wody

1 z brzuszkiem łyżka śmietany 18 % tłuszczu

1-2 łyżki cukru

aromat waniliowy np: ciut cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego

szczypta soli

ok. pół litra tłuszczu do smażenia i najlepiej szeroki rondel


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie


Mąkę mieszam w misie z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. W mieszaninie suchych składników robię dołek i wsypuję pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i ok. 50 ml ciepłego mleka. Czekam kilka minut aż zaczną fermentować.


W małej misce bełtam 2 jaja i dodaję do mąki z drożdżami. Dolewam śmietanę, resztę mleka i mieszam mniej więcej na jednolitą konsystencję (mleko można dodać w dwóch etapach -chodzi o to by po wymieszaniu ciasto było gęściejsze od ciasta naleśnikowego i rzadsze od typowego drożdżowego ciasta. Jeśli trzeba, gdy gęste, dodaję ciut mleka dodatkowo. Odstawiam ciasto na kilkanaście minut- ciasto drożdżowe o lżejszej gęstości rośnie zdecydowanie szybciej.



W międzyczasie kroje obrane i wydrylowane jabłka na plastry o grubości ok. 0,5 do 1 cm - cieńsze odradzam: raz, że racuchy z grubszymi smaczniejsze a i te cienkie łatwiej się łamią.

Ciasto po wyrośnięciu dobrze ciut przemieszać. Rozgrzewam tłuszcz na patelni i wrzucam odrobinę ciasta, by sprawdzić, czy zaraz wypłynie i czy też przypadkiem zbyt szybko się nie rumieni. Reguluję odpowiednio grzanie. Zanurzam kolejno plastry jabłek w cieście i układam na tłuszczu. Smażę tradycyjnie, średnio ok. minuty z każdej strony do zrumienienia.


Życzę udanych wypieków!

Pozdrawiam Weronika

2 komentarze:

  1. Wyśmienicie wyglądają. Od czasu do czasu przychodzi wielka ochota na takie pulchne racuchy. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję! Raz na jakiś czas można ulec takiej pychotce

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.