Witam Kochani! Przepisów na makowce u mnie nie brakuje, ale by łatwiej znaleźć potrzebną masę makową do klasycznych makowców przyda się poniższy sposób.
Masa makowa
ok. 350 g maku niebieskiego
ok. 400 ml gorącego mleka lub wody
100 g masła miękkiego (trzeba wcześniej wyjąć masło z lodówki, można też dodać stopione masło)
2 jajka
1 łyżka powideł
150 g cukru
50 g orzechów posiekanych
50 g rodzynek
1-2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
aromat najlepiej migdałowy (kilka kropel)
Przygotowanie masy makowej
Mak wsypać do garnka. Zalać wrzącą wodą lub zagotowanym mlekiem. Przemieszać, przykryć pokrywą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do spęcznienia.
Zmielić wystudzony mak w maszynce do mielenia najlepiej 3 razy na sitku z mniejszymi dziurkami. Dodać do maku opłukane i osączone rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową kandyzowaną, cukier, jajka, masło, powidła, mąkę lub kasze mannę. Wymieszać całość i gotowe do nadziewania.
Życzę udanych wypieków
Pozdrawiam Weronika
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.