Strony

poniedziałek, 28 listopada 2022

Masa makowa klasyczna jak zrobić

 Witam Kochani! Przepisów na makowce u mnie nie brakuje, ale by łatwiej znaleźć potrzebną masę makową do klasycznych makowców przyda się poniższy sposób.



Masa makowa

ok. 350 g maku niebieskiego

ok. 400 ml gorącego mleka lub wody

100 g masła miękkiego (trzeba wcześniej wyjąć masło z lodówki, można też dodać stopione masło)

2 jajka

1 łyżka powideł

150 g cukru

50 g orzechów posiekanych

50 g rodzynek

1-2 łyżki skórki pomarańczowej

2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub kaszy manny

aromat najlepiej migdałowy (kilka kropel)


Przygotowanie masy makowej

Mak wsypać do garnka. Zalać wrzącą wodą lub zagotowanym mlekiem. Przemieszać, przykryć pokrywą i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny do spęcznienia. 

Zmielić wystudzony mak w maszynce do mielenia  najlepiej 3 razy na sitku z mniejszymi dziurkami. Dodać do maku opłukane i osączone rodzynki, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową kandyzowaną, cukier, jajka, masło, powidła, mąkę lub kasze mannę. Wymieszać całość i gotowe do nadziewania.


Życzę udanych wypieków

Pozdrawiam Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.