Witam Kochani! Od sierpnia po październik pomidory mają najlepszy smak, dlatego namawiam na kolejną szybką zupę przyjemną w przygotowaniu. Do zwykłej zalewajki wystarczy dodać pod koniec gotowania kilka pokrojonych pomidorów... Pychota!
Składniki na 4-5 porcji
4-5 ziemniaków
3 średnie pomidory
około 1 litr wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
trochę ulubionej wędzonki
1-2 łyżki tłuszczu do smażenia
tzw. zaklepka: 1-2 łyżki śmietany +1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (mąka opcjonalnie, jeśli lubimy gęściejszą zupę) +ciut zimnej wody
sól, pieprz do smaku (u mnie spora szczypta suszonej bazylii, najlepiej roztartej w dłoniach)
Pomidory najlepiej sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wcześniej tez można pokroić wędzonkę, bo zalewajka szybko się gotuje, stąd lepiej przygotować wcześniej niektóre etapy, by potem się nie śpieszyć.
Ziemniaki kroję w kostkę, Wrzucam do garnka i zalewam wodą. Kiedy woda się zagotuję dodaję sól i zmniejszam grzanie. Gotuję ziemniaki kilka minut, by tylko trochę zmiękły.
Dodaję do ziemniaków ugotowanych na średnio miękko podsmażoną cebulkę z wędzonką i pomidory pokrojone w kostkę. Chwilę gotuję całość na małym grzaniu i dolewam tzw. zaklepkę czyli wymieszane ciut mąki ze śmietaną i niewielką ilością wody. Mieszam. Ponownie doprowadzam do króciutkiego zagotowania i gotowe!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Bardzo ciekawy przepis, aż jestem ciekawa jakie wrażenie zrobi na mężu :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że sprawdziła się choć troszkę???
UsuńCiekawy pomysł - spróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam
UsuńZaciekawił mnie ten przepis. Chętnie ją przygotuję.
OdpowiedzUsuń