piątek, 13 maja 2022

Ciasto drożdżowe najłatwiejsze pulchne na przykład z rabarbarem przepychota

 Witam Kochani! Ciasto drożdżowe można zrobić z przyjemnością bez elektrycznych sprzętów i także bez wyrabiania ręcznego a to ważne, zwłaszcza, jak się tego nie lubi... Smak jednak najważniejszy, bo ciasto wychodzi pyszne pulchne i wilgotne...




Składniki na formę o wymiarach ok. 28 cm x 20 cm

Zaczyn drożdżowy: 220 ml mleka ciepłego lub wody ciepłej (niepełna szklanka) +2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży czyli ok. 4 g  (lub 3 dag świeżych drożdży)+1 łyżeczka cukru

Przygotowanie zaczynu: Wymieszać wszystkie składniki w większej misie i odstawić do wyrośnięcia na ok.10 minut

2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej

1 całe jajo + 2 żółtka

pół szklanki cukru drobnego(ok. 100 g)

80 ml masła stopionego ciepłego

płaska łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

ok. 500 g rabarbaru pokrojonego + trochę cukru do posypania owoców po wierzchu

Przygotowanie ciasta:

LINK do przygotowania na filmie


Topię masło.

Jedno całe jajo, 2 żółtka, cukier i cukier waniliowy bełtam w osobnej misie mniej więcej na kogel-mogel

Do zaczynu dodaję mąkę, rozbełtaną masę jajeczną, szczyptę soli i mieszam całość łyżką do gładkości. Dodaję stopione masło ciepłe lub letnie (może być olej) i ponownie wyrabiam łyżką na gładko 2-3 minuty. Z tych proporcji wychodzi ciasto o gęstości ciasta na babkę, czyli konsystencja rzadsza od typowego drożdżowego zagniatanego ręcznie czy w maszynie. Dzięki temu po upieczeniu ciasto dłużej zachowuje świeżość - jest wilgotne i pulchne. 

Po wyrobieniu przykrywam ciasto talerzem i odstawiam na 30 minut lub dłużej do wyrośnięcia. 

Kiedy ciasto podrośnie wkładam je do wysmarowanej formy i ponownie zostawiam do podrośnięcia na ok. 15-20 minut. W tym czasie kroję rabarbar i przygotowuję kruszonkę. Przepis na kruszonkę poniżej.


Wykładam na ciasto rabarbar, który posypuję cukrem-wiadomo rabarbar jest kwaśny, ale posłodzony wyzwala doskonały smak. Rabarbar posypuję kruszonką i wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 40 minut, temperatura 175 stopni, grzałka góra-dół.


Kruszonka na wierzch ciasta składniki 

szklanka mąki 

1 żółtko

3-4 łyżki cukru

80 g masła mocno schłodzonego

1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie kruszonki: Wymieszać mąkę z cukrem, zółtkiem i cukrem waniliowym. Zetrzeć na tarce masło. Masło można obtoczyć w mące, by izolować ciepło ręki. Wymieszać całość -  przy pomocy widelca łatwo ugniatać całość by powstała kruszonka


Życzę udanych wypieków

Pozdrawiam Weronika

14 komentarzy:

  1. O rany, uwielbiam ciasta z rabarbarem! Też muszę upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Drożdżowe z rabarbarem to ciasto najlepsze na świecie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda ten kwasny rabarbar po upieczeniu niesamowicie smaczny

      Usuń
  4. Bardzo długo nie robiłam ciasta drożdżowego. Aż mnie ochota naszła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobry czas by wypróbować i Jolu koniecznie napisz, jak oceniasz. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ciasto drożdżowe i rabarbar to wyśmienite połączenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne! Jak ja dawno nie jadłam takiego ciacha

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie ostatnio robiłem ciasto z rabarbarem ale muszę spróbować teraz Twojego przepisu, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę zrobić to ciasto w weekend, świetny wpis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny przepis. Pamiętam jak moja babcia robiła dla mnie takie ciasto jak byłam mała. To teraz będę miała dobrą okazję żeby powspominać sobie dzieciństwo.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.