Strony

sobota, 19 marca 2022

Najlepszy Omlet lub zapiekanka z białą kiełbasą prosty przepis nie tylko na śniadanie

 Witam Kochani! Polecam prosty przepis na pyszny omlet a właściwie zapiekankę, bo wierzch ciasta wolę na koniec potraktować piekarnikiem. Z białą kiełbasą parzoną tego typu proste specjały zawsze się sprawdzają!


Składniki na 2-3 porcje


2 kiełbaski parzone ok. 250-300 g

4-5 jaj

1 mała cebula

1 ząbek czosnku starty lub czosnek w proszku

7-10 pomidorków koktajlowych

kilka listków sałaty pokrojonej lub podartej (lub szpinak)

sól, pieprz do smaku

ciut tłuszczu do podsmażenia cebuli

inne przyprawy ziołowe wg uznania (opcjonalnie)


Przygotowanie

LINK do przygotowania na filmie



Podsmażam cebulę krótko do zeszklenia z odrobiną soli i zgarniam na bok. Układam w puste miejsce kiełbase pokrojoną w grubsze talarki i rumienię z dwóch stron. 


W misce do jaj dodaję ciut soli, papryki ostrej, czosnku sproszkowanego i rózgą roztrzepuję  na masę jednolitą lekko spienioną.


Mieszam kiełbasę z cebulą i krótko całość podsmażam mieszając na niewielkim grzaniu.


Dodaję do kiełbasek rozdrobnioną nieco sałatę lub szpinak i krótko podsmażam mieszając.

Zaraz wylewam masę jajeczną na kiełbaski i wrzucam trochę połówek pomidorków.  Zapiekam w gorącym piekarniku około 4-5 minut w temperaturze120 stopni C., grzałka górna. Można tradycyjnie zapiekać na patelni pod przykryciem, ale moja praktyka woli zapiekać. Pychotka! Polecam!








5 komentarzy:

  1. Nie robiłam jeszcze z biała kiełasą. Musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super omlet. Dziękuję za przepis oraz filmik.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Tobie dzisiaj pierwszy raz zrobiłam omlet w piekarniku:) Super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak-wybieram łatwiejsze sposoby i często lepsze od tradycyjnych. Dziękuję za odwiedziny i ocenę.

      Usuń

Dziękuję za testowanie przepisów i komentarze.
Jeśli potrzebujesz porady możesz też napisać w komentarzu na moim kanale Domogród w You Tube.